ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση για τις νόσους στο ζωικό κεφάλαιο

ερώτηση-για-τις-νόσους-στο-ζωικό-κεφάλ-606726

Κατέθεσαν οι βουλευτές Χρ. Μπουκώρος, Β. Γιόγιακας και Αναστ. Δημοσχάκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο κατά του καταρροϊκού πυρετού και της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Χρ. Μπουκώρος, Βασ. Γιόγιακας και Αναστ. Δημοσχάκης.

Στην ερώτησή τους αναφέρουν: «Το προηγούμενο έτος ο καταρροϊκός πυρετός έπληξε σοβαρά το ζωικό κεφάλαιο σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στους Νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Θεσπρωτίας και Εβρου, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους. Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί από τις πληροφορίες για τα πρώτα, σποραδικά κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια κατά την διάρκεια των Αλκυονίδων Ημερών. Ως πρώτο και σημαντικό μέσο πρόληψης της νόσου συνίσταται η κουνοποκτονία, ειδικά στις ελώδεις περιοχές.

Κρούσματα της Λοιμώδους Οζώδους Δερματίτιδας έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της γειτονικής Τουρκίας. Τα κρούσματα αυτά έχουν επαληθευτεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων».

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες προβαίνει η ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να προστατέψει το ζωικό κεφαλαίο από τον καταρροϊκό πυρετό, ειδικότερα θα προχωρήσει σε οργανωμένες κονουποκτονίες, πότε θα παραληφθεί η παρτίδα των εμβολίων για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό και αν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις περισινές απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου