ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε η ρωσική αποχώρηση

αρχισε-η-ρωσική-αποχώρηση-851206

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες, από το Βλαντικαυκάς ότι η γεωργιανή επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας “δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητη”, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.
“Αυτό που έκαναν οι γεωργιανές αρχές ξεφεύγει από τα ανθρώπινα. Οι πράξεις τους δεν μπορεί να εξηγηθούν και ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητες”, τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, μιλώντας σε ρωσικά στρατεύματα που μετείχαν στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία.
“Ακολουθούμε μια σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια όλης της περιοχής, τη διατήρηση της ειρήνης και τη σταθερότητα στη Νότια Οσετία” πρόσθεσε ο κ. Μεντβέντεφ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ. “Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία και κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες” για το ζήτημα αυτό.

Αποχώρηση

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία άρχισε χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό γενικό επιτελείο.
“Σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, η αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων άρχισε σήμερα”, δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ωστόσο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Αλεξάντρ Λομάια, δήλωσε ότι “η Ρωσία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία, αντίθετα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων”.
Στο μεταξύ, το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε χθες, τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατινάσσουν αποθήκες με πυρομαχικά και όπλα σε βάση του γεωργιανού στρατού κοντά στη δυτική πόλη Σενάκι, ενόψει της προγραμματισμένης αποχώρησής τους από τη Γεωργία.
Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης τον διάδρομο αεροσκαφών στη βάση αυτή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών Σότα Ουτιασβίλι.
Την ίδια στιγμή το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσε χθες, τις πληροφορίες αμερικανικής εφημερίδας για την ανάπτυξη πολλών εξεδρών για την εκτόξευση τακτικών πυραύλων SS-21 στη Νότια Οσετία, στο βεληνεκές των οποίων βρίσκεται το Τμπιλίσι.
Εξάλλου, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία “για να αποφευχθεί ένα οριστικό διαζύγιο” ανάμεσα στις δύο χώρες, ζήτησε χθες, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε χθες, πως η Ρωσία “υπερέβη τα όρια” στη Γεωργία.

Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Οσετία

Ο πρόεδρος της αποσχισθείσας από τη Γεωργία, Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι απέπεμψε, όλη την κυβέρνησή του και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Νότια Οσετία, μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti-24.
Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, ο Εντουαρντ Κοκόιτι είχε επικρίνει έντονα το υπουργικό του συμβούλιο για τη στάση του στη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης μετά την επίθεση της 8ης Αυγούστου στην πρωτεύουσα Τσκινβάλι από τις γεωργιανές δυνάμεις.

Εκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν σήμερα, τις “συνέπειες” και την “επιθετικότητα” της Ρωσίας στη Γεωργία στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που θα γίνει στις Βρυξέλλες μετά από αίτημα των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κόντολίζα Ράις δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τις συνέπειες και την ρωσική επιθετικότητα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.
Σε ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και την πιθανή είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό εμπορίου, ο κ. Γουντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται “να αποφασίσουν με βάση τη συμπεριφορά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα είναι ένας σοβαρός εταίρος ή όχι στους διεθνείς οργανισμούς”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου