ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία εργαζομένων στο Δήμο Βόλου

αγωνία-εργαζομένων-στο-δήμο-βόλου-851206

Υπό τη σκιά των γεγονότων της Παρασκευής, όπου οι μόνιμοι και οι με συμβάσεις αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δήμου Βόλου δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή και την εξόφληση του μηνός Ιανουαρίου αντίστοιχα, συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου η γενική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας.
Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους ήταν εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου, οι οποίοι και ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του Σωματείου τους γι΄αυτό που ανέφερε και το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το περασμένο Σάββατο. Ότι δηλαδή η πληρωμή τους θα γίνει αργά σήμερα το μεσημέρι ή το αργότερο αύριο το πρωί, αφού ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευή ς έγινε η σχετική πίστωση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο υποκατάστημα Βόλου της Εθνικής Τράπεζας για λογαριασμό του Δήμου Βόλου με την καταβολή της α΄ δόσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ( ΚΑΠ). Μία πίστωση που ανέρχεται σε 1.310.000 ευρώ. Παρ’ όλα ταύτα η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού δεν είναι εφικτή, αφού κατά πάγια πρακτική η Εθνική Τράπεζα, όπως και όλα τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα, παρακρατούν τα συγκεκριμένα ποσά για τρεις ημέρες (valeur) και μετά δίνουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευσή τους. Σημειώνεται πως η προκαταβολή του 15νθήμερου στους 500 και πλέον εργαζόμενους του Δήμου Βόλου ανέρχεται σε 240.000 ευρώ περίπου, ενώ περίπου 70 εργαζόμενοι πληρώθηκαν αργά το μεσημέρι της Παρασκευής από το ταμειακό υπόλοιπο που είχε διαθέσιμο στα συρτάρια του το Δημοτικό Ταμείο.
Μετά την ενημέρωση της διοίκησης για την ημέρα καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους μέσω του προέδρου και του γενικού γραμματέα του Σωματείου κ.κ. Στάθη Νικηφόρου και Γ. Παναγόπουλου αντίστοιχα, τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου αναφέρθηκαν στην προγραμματισμένη εδώ και δέκα μέρες συνάντηση που θα έχουν στις 9 σήμερα το πρωί με το Δήμαρχο Βόλου κ. Αλέκο Βούλγαρη, με τον οποίο θα συζητήσουν, όπως είπαν, το πλαίσιο που έχει να κάνει με δύο βασικά αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και τα οποία είναι:
1ον) Η οικονομική διαχείριση των πόρων στο σύνολό τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή πληρωμή όλων των εργαζομένων. Η έγκυρη τακτοποίηση των οφειλών του Δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η τακτοποίηση των οφειλών του Δήμου από τα παρακρατηθέντα ποσά των εργαζομένων προς τρίτους, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται τα παραπάνω φαινόμενα
2ον) Την εύρυθμη διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και την ανάγκη άμεσης κατάρτισης νέου κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας προς εξάλειψη της κακής λειτουργίας των υπηρεσιών του.
Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Στάθης Νικηφόρος σημείωσε ακόμη ότι αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο και πολύ σπάνια συμβαίνει στους Δήμους Και συνέβη, όπως πρόσθεσε, γιατί δεν υπήρξε πρόνοια για το αποθεματικό των δύο μηνών που πρέπει να υπάρχει βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα στο ταμείο του Δήμου για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Είναι αδιανόητο, κατέληξε ο κ. Νικηφόρος, να μιλάμε για τα αυτονόητα, που δεν είναι άλλα από τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου. Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Γ. Παναγόπουλος από την πλευρά του μίλησε για διοικητική αδυναμία του Δήμου, που δεν προνόησε να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην φτάσουμε στη συγκεκριμένη κατάσταση, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου και εκπροσώπου της ΔΑΣ κ. Διονύση Φαλαγκάρη, που επέρριψε μέρος των ευθυνών για τη μη πληρωμή των εργαζομένων και σε υπηρεσιακούς παράγοντες!!!
Η ΔΑΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, διαφοροποίησε τη στάση της από την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου και προχώρησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή στην καταγγελία της σημερινής Δημοτικής Αρχής του Βόλου, κάτι που αρνήθηκε να το κάνει ανοικτά η πλειοψηφία του Σωματείου (Συσπείρωση και ΠΑΣΚΕ), που περιμένει πρώτα τις απαντήσεις που θα πάρει σήμερα από τον ίδιο το Δήμαρχο Βόλου στην προγραμματισμένη συνάντηση, που όπως προαναφέρθηκε θα έχουν σήμερα το πρωί οι δύο πλευρές.
Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση κατέληξε με την απόφαση αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων να παραβρεθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, πράγμα που έγινε, ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νικηφόρος, αν δεν πληρωθούν μέχρι την Τετάρτη το πρωί οι εργαζόμενοι, θα προχωρήσουν σε κατάληψη του Δημαρχείου.
Επίσης αύριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Μαγνησίας συμμετέχουν στην τετράωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ Νομού Μαγνησίας, βάζοντας στο διεκδικητικό τους πλαίσιο και το αίτημα πληρωμής των εργαζομένων στο Δήμο Βόλου.

Συζήτηση
στο Δ.Σ.Βόλου

Στη χθεσινοδραδινή συνεδρίαση ο κ. Βούλγαρης είπε ότι για το πρόβλημα που προέκυψε ο Δήμος δεν είχε την ταμειακή ρευστότητα για την ταμειακή του διευκόλυνση από χρήματα που προέρχονται από άλλες πηγές και τα οποία θα καταβληθούν στα τέλη Ιανουαρίου, από τις αρχές Δεκεμβρίου που ήταν η αρχική δέσμευση της Πολιτείας (365.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ και 210.000 ευρώ από πιστώσεις του Γ΄ ΚΠΣ) . Ο Δήμαρχος διερωτήθηκε ακόμη ποιοι Δήμοι σήμερα κατακρατούν στο αποθεματικό τους δύο μισθούς, όταν είναι γνωστό ότι στις 25 Δεκεμβρίου δόθηκαν 800.000 ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα, ενώ πρόσθεσε ότι στη σημερινή συνάντηση με το Σωματείο θα ενημερώσει τη διοίκηση για το χρόνο συγχώνευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων και για τη σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας.
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «η Δημοτική Αρχή θυμίζει τον Τιτανικό, που την ώρα που βυθίζεται παίζει μουσική. Θα πνιγούμε. Εμείς τι φταίμε». Από την πλευρά του ο κ. Πατσιαντάς ζήτησε να υπάρξουν κινητοποιήσεις απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να είναι τσιγκούνα. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις, αν θα γίνουν, θα είμαστε δίπλα σας.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών είπε ακόμη ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, εκτός από τους μισθούς πλήρωσε και άλλες 900.000 ευρώ που ήταν οφειλές προς το ΙΚΑ και άλλες 900.000 ευρώ που ήταν παλιές οφειλές, τις οποίες κληρονόμησε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Σημείωσε ακόμη ότι η κρατική επιχορήγηση από τις ΚΑΠ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι 15.310.000 ευρώ, τη στιγμή που η μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων είναι 18.000.000 ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ άλλα 6.000.000 ευρώ είναι η μισθοδοσία για τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα. Έχουμε σχέδιο για την άντληση εσόδων αλλά και περικοπής εσόδων, κατέληξε ο κ. Τσαμπρινός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου