ΤΟΠΙΚΑ

Εστειλαν μήνυμα ζωής μαθητές της Αλλης Μεριάς

εστειλαν-μήνυμα-ζωής-μαθητές-της-αλλη-585156

Μικρά παιδιά, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άλλης Μεριάς πρωταγωνιστούν στο σποτ που γυρίστηκε με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Βερνίκου και της Πόλυς Βλάχου, και αναμένει την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, προκειμένου να προβληθεί τηλεοπτικά. Ένα πρωτότυπο σχολικό πρότζεκτ που υλοποιήθηκε με την εμπνευσμένη καθοδήγηση της δασκάλας Ζωής Γεροστάθη, αποτέλεσε την αφορμή για να γυριστεί το τηλεοπτικό σποτ, το οποίο μεταφέρει μηνύματα ζωής, με επίκεντρο τον αγώνα κατά του καπνίσματος, με την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η διαδικασία των γυρισμάτων ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και ακολούθησε η διαδικασία της τεχνικής επεξεργασίας του υλικού, προκειμένου να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αναλύοντας το πλαίσιο της προσπάθειας και τις συντεταγμένες της πρωτότυπης συνεργασίας, η Ζωή Γεροστάθη ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αφορμή για την παραπάνω δράση αποτέλεσε το ταξίδι της ανάσας και του πονηρού καπνού, του project που υλοποίησε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς με τους μαθητές της Α τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης.

«Ήταν ένα πρότζεκτ που έγινε με την υποστήριξη προγράμματος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, όπου υπεύθυνη είναι Κατερίνα Αχμάντ, με στόχο να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Η μικρή ηλικιακή ομάδα των παιδιών και η δυσκολία του θέματος με οδήγησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας. Έτσι μέσα από παιγνιώδεις δράσεις και θεατρικά δρώμενα τα παιδιά αντιλήφθηκαν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και έγιναν πολλαπλασιαστές της γνώσης που αποκόμισαν» υπογραμμίζει η ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη εκπαιδευτικός.

Τα κείμενα που παρήχθησαν για τις ανάγκες του project ήταν έμμετρα απλά και απόλυτα κατανοητά από τους μαθητές, οι οποίοι και ενσάρκωσαν τους ρόλους που τους ανατέθηκαν, με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό. Οι μαθητές της Α τάξης πρωταγωνίστησαν στο θεατρικό που έγραψε και σκηνοθέτησε η δασκάλα τους, και στήριξαν ένθερμα όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, αποδίδοντας με πολύ πειστικό τρόπο τους χαρακτήρες, για να αναφωνήσουν στο τέλος «Όχι Τσιγάρο Πια».

Κοινωνική πρωτοβουλία

Το project υποστηρίχτηκε θερμά από τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Γουργουλιάνη, ο οποίος ύστερα από πρόσκληση της δημιουργικής ομάδας παραβρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Άλλης Μεριάς, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Ο κ. Γουργουλιάνης, σε συνάντηση- συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνη Αντωνίου, και τον διευθυντή του σχολείου Κώστα Γαιτανά, εξέφρασαν την ιδέα για την οργάνωση μιας «βαλίτσας» εκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέμα την πρόληψη κατά του καπνίσματος, η οποία και θα αποτελούσε εκπαιδευτικό υλικό για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ύστερα από αίτημα του κ. Γουργουλιάνη, δυο εμπνευσμένοι δημιουργοί,ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος και σκηνοθέτηςκαι σεναριογράφος Πόλυ Βλάχου, επισκέφτηκαν το σχολείο και εργάστηκαν πάνω σε ένα αντικαπνιστικό σποτ μικρής διάρκειας με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Α΄ τάξης. Το σποτ βασίστηκε σε αποσπάσματα της θεατρικής παράστασης που παίχτηκε στο σχολείο, και το μουσικό θέμα του είναι το μουσικό θέμα της παράστασης. Η μουσική επένδυση της παράστασης έγινε από τον κ. Γιάννη Καραλάκο καθηγητή Αγγλικών του σχολείου, με μουσικές σπουδές, ο οποίος και μελοποίησε τα τραγούδια που δημιούργησε η Ζωή Γεροστάθη.

Βιωματική δράση

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κων. Γουργουλιάνης, χαρακτηρίζει «εξαιρετική» τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ προσθέτει ότι «η αντικαπνιστική εκστρατεία πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό, σε νεώτερες ηλικίες, και πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να βασίζεται σε ομιλίες στα σχολεία, αλλά να βάζει τα παιδιά σε ενεργό ρόλο, μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες». Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι «ως Πνευμονολογική Κλινική, όταν έχουμε τέτοια πρόταση, τη στηρίζουμε. Είναι σημαντικό να υλοποιούνται σημαντικές πρωτοβουλίες μέσα από το παιχνίδι και χρειαζόμαστε δασκάλους με κέφι και διάθεση όπως η κ. Γεροστάθη».

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βερνίκος υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «είναι μια εξαιρετική ιδέα και το μήνυμα περνάει πιο άμεσα στον αποδέκτη, γιατί προέρχεται από παιδιά και τα παιδιά έχουν πολύ καθαρή ματιά».

Η εκπαιδευτικός Ζωή Γεροστάθη, η οποία είναι ένθερμη υπέρμαχος της βιωματικής εκπαίδευσης, εμπνεύστηκε την Νεράιδα Ανάσα, τον Τρομερό Καπνό και τη ξελογιάστρα Νικοτίνη, δίνοντας σάρκα και οστά σε ένα παραμύθι ιδιαίτερα διδακτικό για μικρούς και μεγάλους. Η δημιουργική της άποψη συνάδει με τη γενικότερη άποψή της για την υγιεινή ζωή και, όπως επισημαίνει η ίδια, επόμενος στόχος της είναι η συγγραφή παραμυθιού για παιδιά με θέμα το κάπνισμα.

Το τραγούδι της Νικοτίνης

Τους στίχους έγραψε η Ζωή Γεροστάθη

Νεράιδα όλο χάρη …..στο λέω με καμάρι

Νεράιδα όλο νάζι…. με πονηριά μεγάλη

Νικοτίνη το όνομά μου …..

Τ’ άστρα θαμπώνουνε στο πέρασμά μου…

Μες στο τσιγάρο είναι η φωλιά μου

μια ρουφηξιά σου η χαρά μου

μες στον εγκέφαλο θα κατοικήσω

εγώ το σώμα σου θα κυβερνήσω

στην ευτυχία θα σ’ οδηγήσω!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου