ΤΟΠΙΚΑ

Αλλη η δουλειά του ναύτη…

αλλη-η-δουλειά-του-ναύτη-851206

Μέσα σε όλα, φαίνεται ότι έχουν μπερδευτεί και οι ρόλοι σε τούτο τον τόπο. Διαβάζω αυτά τα επίσημα στοιχεία για το τι δηλώνει κάθε επαγγελματική ομάδα ως φορολογητέο εισόδημα, σκέφτομαι τη στιγμή που ευλόγως προβάλλονται και αναζητώ την σκοπιμότητα της κίνησης. «Τι θέλει να πει ο ποιητής»;
Γιατί μας το λένε τώρα ότι οι ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων, οι τραγουδιστές, οι υδραυλικοί και άλλοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο και από του πιο φτωχού συνταξιούχου; Ότι τάχα καταφέρνουν να ζουν ακόμη και με 430 ευρώ το μήνα;
Αν αυτοί που μας το λέγανε ήταν οι δημοσιογράφοι, ως προϊόν δικής τους πρωτογενούς έρευνας, θα λέγαμε ότι καλώς κάνουν και αποκαλύπτουν με στοιχεία αυτό που είναι κοινός τόπος για κάθε υποψιασμένο Έλληνα.
Αλλά αυτά τα ανακοινώνει η επίσημη πολιτική ηγεσία. Δηλαδή αυτοί τους οποίους ψηφίζουμε για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
Οι άνθρωποι προφανώς έχουν μπερδέψει τους ρόλους. Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει το λαϊκό ρητό «άλλη η δουλειά του ναύτη κι άλλη του καντηλανάφτη». Δουλειά των υπευθύνων πολιτικών δεν είναι να εντυπωσιάζουν την κοινή γνώμη με παράθεση στοιχείων. Αλλά να βρίσκουν τρόπους να αλλάζουν την κατάσταση.
Και ερχόμαστε στο άκρως επίκαιρο πρόβλημα της υστέρησης εσόδων, δηλαδή της αδυναμίας του ελληνικού κράτους να εισπράξει τους φόρους από εκεί που πρέπει.
Γνωρίζετε ότι οι φορολογικοί μηχανισμοί είτε αντικειμενικά είτε υποκειμενικά δεν είναι ικανοί να ελέγξουν όλους τους φορολογούμενους. Γνωρίζετε επίσης ότι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες φοροδιαφεύγουν κατά σύστημα, κατά τρόπο εξόφθαλμο, όσο και προκλητικό.
Γιατί λοιπόν δεν κάνετε, είτε είστε «σοσιαλιστές» είτε «φιλελεύθεροι», το αυτονόητο;
Όλοι οι μηχανισμοί, «πάση δυνάμει» να ξετινάξουν π.χ. αυτόν τον μήνα τους τραγουδιστές, τον άλλο τους ιδιοκτήτες μπαρ. Και να μη στραφούν πουθενά αλλού, πριν τελειώσουν με αυτούς.
Τα στατιστικά στοιχεία τα βγάζετε από αγάπη στα μέσα ενημέρωσης, έτσι, για να μας δίνετε θέμα, η για να σας δείξουν τον δρόμο να κάνετε σωστά τη δουλειά σας, ώστε να μην καταδικάζετε σε έκτακτες ποινές μισθωτούς και συνταξιούχους για… εγκλήματα άλλων;
Κανείς σε τούτο τον τόπο δεν αισθάνεται ντροπή για το γεγονός ότι είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη και όλο τον αναπτυγμένο κόσμο που αναγκάζεται να καταφύγει σε έκτακτη εκβιαστική ζητιανιά από τους νομοταγείς πολίτες της υπό τον καγχασμό των ανομούντων;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου