ΤΟΠΙΚΑ

«Μπάχαλο» με τους βοσκότοπους

μπάχαλο-με-τους-βοσκότοπους-58271

Δικαστικά ετοιμάζονται να κινηθούν κτηνοτρόφοι του Σέσκλου γιατί έμειναν εκτός επιδοτήσεων!

«Μπάχαλο» επικρατεί με τη χρήση των βοσκότοπων στη Μαγνησία, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση τεσσάρων κτηνοτρόφων από το Σέσκλο, οι οποίοι ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικά, με στόχο να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, διότι όπως αναφέρουν έλαβαν «πετσοκομμένη» εξισωτική αποζημίωση και ούτε ευρώ από την επιδότηση των βιολογικών.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Η αιτία που έμειναν εκτός των επιδοτήσεων οι τέσσερις κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Π.Ε. Μαγνησίας κ. Χαρούλα Διβάνη, προκύπτει από τους επιλέξιμους βοσκότοπους. Σε πρώτη φάση, από το Σύλλογο στάλθηκε επιστολή τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ Βόλου όσο και προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, προκειμένου να λάβουν απαντήσεις για το θέμα των βοσκοτόπων.

Στη συνέχεια οι τέσσερις κτηνοτρόφοι, εάν δεν λάβουν απαντήσεις, θα κινηθούν δικαστικά, με στόχο να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και που έγινε το λάθος και δεν έλαβαν επιδοτήσεις.

«Στη Δ.Ε. Αισωνίας δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τους βοσκοτόπους αφού επαρκούσαν για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Τον τελευταίο χρόνο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και φοβόμαστε μήπως οι βοσκότοποι της Αισωνίας έχουν δηλωθεί από όμορους Δήμους. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί και γι’ αυτό άλλωστε οι κτηνοτρόφοι του Σέσκλου πήραν την απόφαση να κινηθούν δικαστικά, για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να δικαιωθούν. Συγκεκριμένο έλαβαν ελάχιστα χρήματα από την εξισωτική αποζημίωση του 2013 και καθόλου χρήματα για τα βιολογικά, δηλαδή ο καθένας έχασε φέτος ένα ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ», δήλωση η κ. Διβάνη.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Γιάννης Γκρίνιας, σχολιάζοντας το θέμα των βοσκοτόπων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Μαγνησία αντιμετωπίζει χοντρό πρόβλημα με τους βοσκότοπους, γιατί δεν επαρκούν για τους κτηνοτρόφους και κατ’ επέκταση δεν θα επαρκούν για τις επιδοτήσεις».Τέλος ο κ. Γκρίνιας ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Λάρισα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου