ΤΟΠΙΚΑ

Παρελθόν από 27 Μαίου το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας

παρελθόν-από-27-μαίου-το-ικα-ν-ιωνίας-5819

Παρελθόν το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας μετά από 18 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Αναστέλλεται η λειτουργία του από τις 27 Μαίου και όλες οι υπηρεσίες του μεταφέρονται στη κεντρική Μονάδα του ΙΚΑ στο Βόλο. Η απόφαση υπογράφηκε στις 6 Μαρτίου από το Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και αναμένεται τις επόμενες μέρες να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Η απόφαση που εντάσσεται στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου κατ΄ επιταγή της Τρόικας, αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο έντονων αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς αλλά και το ίδιο το προσωπικό του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας που ήδη έχει δημοσιοποιήσει όπως και ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην απόφαση κατάργησης «βάρυνε» όσο και εάν ακούγεται υπερβολικό το γεγονός ότι η απόσταση που χωρίζει- όπως αναφέρεται και σε σχετική εισήγηση της Διοίκησης- μεταξύ των δύο ΙΚΑ σε Βόλο και Νέα Ιωνία είναι πεντακόσια μέτρα όταν η γειτονική Λάρισα μέσα στην πόλη κρατά δύο υποκαταστήματα.

Στην περίπτωση του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία δεν ελήφθη καν το έργο που παρέχεται από το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας που είναι σημαντικό καθώς εξυπηρετεί τόσο τους ασφαλισμένους παρόχους της περιοχής όσο και τις Βιομηχανικές περιοχές του Βόλου. Επιπλέον όμως ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι στη γειτονική Λάρισα μέσα στην πόλη το ΙΚΑ κρατά δύο υποκαταστήματα.

Το ΙΚΑ εκτιμά ότι επειδή τα Υποκαταστήματα Βόλου και Νέας Ιωνίας ευρίσκονται εντός των ορίων της πόλης Βόλου και απέχουν μεταξύ τους 500 μέτρα και επειδή στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νέας Ιωνίας απασχολούνται 20 υπάλληλοι, αν ανασταλεί η λειτουργία του και μεταφερθεί στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Βόλου, δε θα διαταραχθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Μάλιστα εκφράζεται η πεποίθηση ότι παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται και τις αντιδράσεις του προσωπικού θα ενισχυθεί η λειτουργία του Υποκαταστήματος Βόλου με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό του Υποκαταστήματος θα μεταφερθεί σε αυτό. Όσον αφορά το ιδιόκτητο ακίνητο στη Νέα Ιωνία, σύμφωνα με πληροφορίες η Διοίκηση προσανατολίζεται στην αξιοποίησή του με τη στέγαση υπηρεσιών του Περιφερειακού Υποκαταστήματος Βόλου, όπως είναι το Τμήμα Συντάξεων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο εργαζομένων στο ΙΚΑ, υπάρχει ήδη έντονο πρόβλημα χωρητικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων Βόλου, τόσο θέσεων εργασίας, όσο και αρχείων καθώς ήδη το Περιφερειακό Υποκατάστημα Βόλου νοικιάζει χώρο εντός των εγκαταστάσεών του, με διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο.

Ο τοπικός σύλλογος εστιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από την ενδεχόμενη κατάργηση στην εισφοροδιαφυγή που ούτως ή άλλως δύσκολα αντιμετωπίζεται και εκτιμάται ότι πλέον θα «απλωθεί» περισσότερο καθώς το ΙΚΑ Αλμυρού που επίσης καταργείται και έχει αντικαταστεί από Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετεί τη βιομηχανική περιοχή αλλά και τα τουριστικά παράλια, το υποκατάστημα Ν. Ιωνίας εξυπηρετεί επίσης τη Β. Βιομηχανική και δεκάδες άλλες κοινές επιχειρήσεις οπότε το ενδεχόμενο κλεισίματος θα προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Xθες ψήφισμα με το οποίο αποδοκιμάζεται η απόφαση για κατάργηση του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας εκδόθηκε από τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας και την δημοτική παράταξη του δημοτικού συμβουλίου Βόλου «Δρόμοι Συνεργασίας». Eπίσης η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας στην οποία επίσης επικρίνει την Ομοσπονδία και τους τοπικούς συλλόγους που όπως υποστηρίζει «έχουν συναινέσει στην καταστροφή κι αυτό φαίνεται από το «πόλεμο» εξωδίκων, την έλλειψη γενικών συνελεύσεων, την έλλειψη ενός προγράμματος διεξόδου από τη κρίση προς όφελος των εργαζομένων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου