ΤΟΠΙΚΑ

Ξαφνικό ενδιαφέρον για τις Σποράδες

ξαφνικό-ενδιαφέρον-για-τις-σποράδες-851206

Απρόσμενος… συνωστισμός ναυτιλιακών εταιριών στις ακτοπλοϊκές προς τις Β. Σποράδες γραμμές. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις εταιρίες υπέβαλαν τα σχέδιά τους στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) την περασμένη Παρασκευή.
Στη γραμμή προς τη νησιωτική Μαγνησία, στην οποία οι πλοιοκτήτες για πολλά χρόνια τώρα έστρεφαν την πλάτη, πλέον δίνουν μάχη για τη δρομολόγηση πλοίων τους από Αγ. Κωνσταντίνο, Βόλο και Θεσσαλονίκη.
Το ξαφνικό ενδιαφέρον δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα νησιά δεν θα μείνουν στην απομόνωση τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και ερωτηματικά για το παρασκήνιο που οδήγησε τις εταιρίες να «ποδοπατηθούν» στη γραμμή των Β. Σποράδων.
Το Σ.Α.Σ. γνωμοδότησε θετικά για τα σχέδια που υπέβαλε το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιριών, που κλήθηκαν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από την πληρότητα των οποίων θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Το ενδιαφέρον της για τη γραμμή από Αγ. Κωνσταντίνο για Σποράδες και Βόλο κατέθεσε η Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, με το πλοίο «Παναγία Θαλασσινή». Η εταιρία «Αγούδημος» κατέθεσε πρόταση για δρομολόγηση Jet Ferry στη γραμμή Αγ. Κωνσταντίνος-Σποράδες, ενώ για την ίδια γραμμή ενδιαφέρον εκδήλωσε η Hellenic Seaways με το High Speed1.
Η «Αγούδημος» επιπλέον κατέθεσε αίτημα για δρομολόγηση του Ρομίλντα στη γραμμή Βόλος-Σποράδες.
Για το Συμβούλιο τη Δευτέρα 4 Μαϊου αναβλήθηκε η συζήτηση επί των σχεδίων που κατατέθηκαν για δρομολόγηση ενός High Speed και ενός Flying Cat.
Αίτημα από την «Αγούδημος» έχει υποβληθεί και για τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σποράδες-Κυκλάδες-Κρήτη δύο φορές την εβδομάδα.
Σήμερα δρομολόγια εκτελεί δύο φορές την εβδομάδα το «Αχιλλέας» της Ναυτιλιακής Εταιρίας Σκύρου από Κύμη προς Σκόπελο και Αλόννησο, στη γραμμή Βόλος-Β. Σποράδες δύο Flying Cat και ένα ιπτάμενο δελφίνι της Hellenic Seaways, ένα τύπου Flying Cat της «Κελεσίδης», το Skiathos Express και στη γραμμή από Αγ. Κωνσταντίνο ένα δελφίνι και High Speed.

Ανοίγει προς Τρίκερι
Αγκυρα προς το νησί Τρίκερι, την Αγία Κυριακή και τους Ωραιούς… σηκώνει την 1η Ιουλίου από το Βόλο το ολοκαίνουργιο ταχύπλοο, χωρητικότητας 50 ατόμων, που προκρίθηκε έπειτα από διαγωνισμό για την άγονη γραμμή προς Τρίκερι.
Η επιδότηση ανέρχεται στις 100.000 ευρώ ετησίως και το ταχύπλοο θα εκτελεί δρομολόγια επί 12 μήνες το χρόνο.
Τα δρομολόγια έχουν προωθηθεί από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προς έγκριση.
Καμία εξέλιξη στο μεταξύ, όπως ανέφερε η κ. Αδαμάκη, δεν υπάρχει για τη μείωση των εισιτηρίων, κάτι στο οποίο μπορεί να οδηγήσει, όπως είπε, μόνο ο ανταγωνισμός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου