ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτο διαμαρτυρίας στη Νομαρχία

λουκέτο-διαμαρτυρίας-στη-νομαρχία-851206

Σκηνές «ρινγκ» απειλήθηκαν στιγμιαία στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, προχθές, υπό τα… λουκέτα που προετοίμαζαν να κλειδώσουν έως εκείνη την ώρα το σύνολο των νομαρχών της χώρας και από χθες μόνο οι «πράσινοι» νομάρχες, μετά την αναστολή της κινητοποίησης που αποφάσισε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).
Μπορεί ο εισηγητής του θέματος για τα οικονομικά αδιέξοδα της αυτοδιοίκησης, αντινομάρχης Προγραμματισμού Δημ. Μεργιαλής, να κράτησε χαμηλούς τόνους για τις πολιτικές ευθύνες που έχουν οδηγήσει σε αφαίμαξη από πόρους και αρμοδιότητες τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όμως, το… κλίμα εκλογών δεν επέτρεψε σε καμία από τις παρατάξεις να αντισταθεί στον πειρασμό για κόντρα.
Κάθε παράταξη υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κόμματος στο οποίο πρόσκειται –έτσι σύγκλιση παρουσίασαν οι δύο «γαλάζιες» παρατάξεις με επικεφαλής τους Ι. Πρίντζο και Σ. Κοκκίνη- και επέκρινε την τακτική που έχουν ακολουθήσει οι εκατέρωθεν «αντίπαλες» κυβερνήσεις απέναντι στο θεσμό.
Με βάση τα έως εκείνη τη στιγμή δεδομένα, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι εκτός της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίηση νομαρχών και νομαρχιακών συμβούλων, με κλείσιμο των Νομαρχιών και πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα.
Νέο σκηνικό δημιούργησε η χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΕΝΑΕ και των επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών στο Δ.Σ. με τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών. Ακολούθησε το απόγευμα έκτακτο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, με την πλειοψηφία να αποφασίζει αναστολή της κινητοποίησης, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τη μειοψηφία να χαρακτηρίζει τις δεσμεύσεις «ψίχουλα», να εμμένει στο κλείσιμο των Νομαρχιών και να δηλώνει ότι δεν θα ξανασυμμετάσχει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αν δεν αποκατασταθεί η θεσμική εκτροπή, να ακυρώνεται δηλαδή απόφαση συνεδρίου.

«Εμπαιγμός»

Για εμπαιγμό και για μεθόδευση της τελευταίας στιγμής έκανε λόγο ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΝΑΕ με την αλλαγή στάσης της πλειοψηφίας πάνω στο ζήτημα του κλεισίματος των Νομαρχιών.
«Οι αόριστες και ανέξοδες υποσχέσεις που για πολλοστή φορά δίνονται στο παρά πέντε, με αποκλειστικό σκοπό να κατευνάσουν προσωρινά τα πνεύματα, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λόγο αναστολής των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών. Η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ φαίνεται ότι δεν διδάχθηκε από το παράδειγμα της ΚΕΔΚΕ, προτιμώντας να υποστείλει τη σημαία του αγώνα προτού καν μπει στον κόπο να τον ξεκινήσει. Η απολογητική και ενδοτική στάση απέναντι στις ορέξεις της κεντρικής διοίκησης έχουν πλέον φθάσει στο απροχώρητο…»
Μετά την αλλαγή στάσης της πλειοψηφίας της ΕΝΑΕ, τη μη συμμετοχή της παράταξής του στη σημερινή κινητοποίηση δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ι. Πρίντζος, ο οποίος «προφητικά» στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει τα αιτήματα των Ν.Α.
«Είναι πασιφανές ότι η συμμετοχή από νομάρχες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αποτελεί άγρια πολιτική εκμετάλλευση, ενόψει των ευρωεκλογών», σχολίασε ο κ. Πρίντζος.

Στο νομαρχιακό…

Τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων έχουν φτάσει στο «και πέντε», ανέφερε ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής, μιλώντας για αφαίμαξη πόρων και αρμοδιοτήτων και συρρίκνωση του θεσμού.
Η «αποκάλυψη» του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σ. Κοκκίνη για τη χθεσινή συνάντηση της ΕΝΑΕ με τους αρμόδιους υπουργούς, προκάλεσε σχόλιο του αντινομάρχη. Ο κ. Κοκκίνης αντέδρασε, ενώ η επισήμανση του νομαρχιακού συμβούλου και γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γ. Φώτη για πολιτική προσυνεννόηση των «Νέων Δρόμων» με την παράταξη του Ι. Πρίντζου, προκάλεσε εντονότατο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Κοκκίνη-Φώτη.
«Είσαι μόνο για τραμπουκισμούς. Εκτίθεσαι ως εκπρόσωπος του κόμματός σου. Αυτά να τα πεις στα τσιπουράδικα», του απευθύνθηκε ο κ. Κοκκίνης, παίρνοντας την απάντηση του Γ. Φώτη: «Είσαι ρόμπα. Έπεσες τόσο χαμηλά που ούτε η κυρά-Κατίνα της γειτονιάς δεν το κάνει».
Ο κ. Πρίντζος δεν βρήκε το λόγο που τέθηκε το θέμα σε συνεδρίαση και το απέδωσε στο ότι προσφέρεται για αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Κάλεσε τα κομματικά να μείνουν εκτός αυτοδιοίκησης και μίλησε για τετραπλασιασμό των πόρων τα τελευταία χρόνια προς τις Ν.Α. και απαλλαγή τους από τα προνοιακά επιδόματα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος να κόβουν 120 εκατ. ευρώ από τις Ν.Α. και να «δίνεται λαβή για σπέκουλα».
Για συζήτηση άνευ ουσίας έκανε λόγο ο Σ. Κοκκίνης λέγοντας ότι γίνεται «για να κερδίσει η νομαρχιακή αρχή δημοσιότητα από το ανύπαρκτο έργο της».
Σύμφωνα με τον κ. Κοκκίνη, η νομαρχιακή αρχή εκτός από τις κινητοποιήσεις που έχει μετατρέψει σε καραμέλα, έχει να επιδείξει ανούσιες παρεμβάσεις και μηδενική παραγωγή έργου, καθώς και αδυναμία να κλείσει ραντεβού με υπουργό. Την κατηγόρησε δε ότι οικειοποιείται έργα άλλων, όπως η Κάρλα.
«Έχετε επιδοθεί», είπε, «σε αγώνα δημοσιότητας μπαίνοντας στα χωράφια άλλων, όπως με τα ποδήλατα. Σπαταλάτε αλόγιστα χρήματα για προβολή, χωρίς παραγωγή έργου».
«Τουφεκιά με άσφαιρα πυρά», χαρακτήρισε την κινητοποίηση ο επικεφαλής της Ν.Α.Σ. Απ. Νάνος, υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα κινούνται «στα πλαίσια που θέτει το σύστημα. Θέλουν να κάνουν τις Ν.Α. μέσο για την προώθηση των αντιλαϊκών τους πολιτικών».
Η μομφή που απέδωσε ο κ. Κοκκίνης για τα περί δημοσιότητας με τη συνεδρίαση, για τη νομαρχιακή αρχή αποτελεί καμάρι, απάντησε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας, σημειώνοντας ότι η δημοσιότητα είναι όπλο της αυτοδιοίκησης και εργαλείο πολιτικής δράσης.
Διέκρινε στην τοποθέτηση του κ. Κοκκίνη αντιφάσεις και σύγχυση, καθώς και αντίληψη σχετικά με τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης της δεκαετίας του ’50, παρά το νεαρό της ηλικίας, από τη στιγμή «που θέλει τις Νομαρχίες επαίτες για ραντεβού με υπουργούς και πτωχοπροδρόμους».
«Η φτώχεια στις ιδέες», πρόσθεσε ο νομάρχης, «δεν έχει ηλικία» και ανέφερε ότι είναι η ΝΑΜ δεν θα επιχειρεί να λύνει προβλήματα ως αυλοκόλακας υπουργείων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου