ΤΟΠΙΚΑ

Το πρόβλημα είναι οι… σκορπαλευριές

το-πρόβλημα-είναι-οι-σκορπαλευριές-851206

Αφού μελέτησαν επισταμένως τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παρέδωσαν χθες το πόρισμα τους στο υπουργείο Οικονομίας, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα που είχαν καταλήξει οι άνευ πτυχίων γονείς των παλιότερων από μας. Αυτό δηλαδή που έλεγε η αγράμματη Μάνα μου με τη φράση «δέκα να μαζεύουν και ένας να σκορπάει, προκοπή δεν γίνεται. Όποιος θέλει να κάνει καλό κουμάντο πρέπει να κόβει τις… σκορπαλευριές».
Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν και οι απεσταλμένοι του Δ.Ν.Τ. Ότι δηλαδή αρκετά μαζεύουμε οι πολλοί, οι έντιμοι φορολογούμενοι. Και το πρόβλημα είναι πως θα περιορίσει τις σκορπαλευριές ο ένας. Το κράτος. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αντίθετο στην αύξηση των φόρων για περιορισμό του ελλείμματος. Εκτιμά ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι οι δαπάνες».
Αυτό το σπάταλο κράτος που όλοι το «συμμαζεύουν» και όλο ασυμμάζευτο είναι. Με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος, κατά την εκτίμηση των ειδικών του διεθνούς οργανισμού, να παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Θα συνεχίσουμε δηλαδή να χρεωνόμαστε σε κάθε χρήση με περισσότερα από όσα είναι το σύνολο του εθνικού μας «τζίρου».
Περιέχει και άλλες εκτιμήσεις που δεν χρειάζονται δα και μεγάλες οικονομικές σπουδές για να τις συμμερισθείς. Όπως για παράδειγμα, αυτό που όλοι οι απλοί πολίτες θεωρήσαμε ως ανισορροπία όταν ανακοινώθηκε: Ότι η μείωση του τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτων κατά 50%, μέσα στο κορύφωμα της οικονομικής κρίσης, θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα «να χαθούν έσοδα χωρίς παράλληλα να οδηγήσει σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας».
Αυτός είναι ο λόγος που από τη μικρή τούτη στήλη εκφράσθηκε αμέσως η αντίθεση στο συγκεκριμένο μέτρο. Και χαίρομαι διότι τα εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που έχω λάβει από αναγνώστες, χωρίς να είναι όλοι οικονομολόγοι, αλλά εξοπλισμένοι με κοινό νου, δικαιώνονται και από τους πλέον ειδήμονες.
Φυσικά το πόρισμα των ειδημόνων ζητά και αύξηση εσόδων. Όχι όμως με νέους φόρους σε βάρος των πολλών. Αλλά με αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Εδώ κρίνονται όλοι. Και ως τώρα, παρά τις εκάστοτε προεκλογικές μεγαλοστομίες, έχουν όλοι αποτύχει. Το εθνικό… κάρο εξακολουθούν να το σέρνουν τα ίδια… ψωράλογα. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και όσοι ευσυνείδητοι από τον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου