ΤΟΠΙΚΑ

Μία νέα πολιτική ευαισθησία

μία-νέα-πολιτική-ευαισθησία-851206

Η προχθεσινοβραδινή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Βόλου για το πάρκο του Αναύρου πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή όπου σημειώνεται η δημοσκοπική έκρηξη των Οικολόγων Πράσινων για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής.
Γιατί άραγε εκατοντάδες Βολιώτες γέμισαν προχθές το βράδυ το Δημαρχείο του Βόλου; Ηταν όλοι τους φίλα προσκείμενοι στους Οικολόγους Πράσινους; Ήταν φίλα προσκείμενοι της Παρέμβασης Πολιτών ή του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι διακρίναμε το στέλεχος του ΣΥΝ Κ. Πουλάκη και τον επικεφαλής της Ανοικτής Πολιτείας και δημοτικό σύμβουλο Βόλου Μαργ. Πατσιαντά. Όχι βέβαια. Απλά και στο θέμα διατήρησης του κοινόχρηστου χώρου του πάρκου του Αναύρου έρχεται να επιβεβαιωθεί αυτό που υποστηρίζουν πολλοί για τους λόγους στους οποίους οφείλεται η δημοσκοπική ανάταση για τους Οικολόγους Πράσινους. Ότι δηλαδή το περιορισμένο ενδιαφέρον, η τάση αποχής, το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα εξουσίας το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τους, όλα αυτά αποτελούν συμπτώματα του ίδιου προβλήματος. Ότι δηλαδή η εμπιστοσύνη του Ελληνα πολίτη στο πολιτικό σύστημα έχει κλονιστεί. Σε αυτό το σκηνικό δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Δήμαρχος Βόλου μιλούσε προχθές σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Βόλου και έκανε λόγο για μία Αυτοδιοίκηση που έχει την επαφή της με τους πολίτες και για Δήμους που έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα των δύο κεντρικών πόλων του δικομματισμού.
Στο πλαίσιο αυτό η εκκόλαψη μίας νέας πολιτικής ευαισθησίας για την πολιτική και τα κοινά είναι περισσότερο ευχερής στις μέρες μας.
Θα διατηρηθεί αυτό το πλαίσιο; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Πρώτο εμπόδιο που παρουσιάζεται είναι αυτό των εκλογών της Κυριακής, όπου οι Οικολόγοι καλούνται να κρατήσουν τα ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Το επόμενο βήμα θα είναι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Το φθινόπωρο του 2009 ή την άνοιξη του 2010, όπου θα προσπαθήσουν να μπουν και στη Βουλή. Μέχρι τότε καλούνται να αντέξουν στην πίεση των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών. Κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο. Αντίθετα βέβαιο είναι ότι σε μία ενδεχόμενη επιτυχία τους η παρουσία των Οικολόγων σε κεντρικό επίπεδο θα σηματοδοτήσει την αναζωογόνηση του αυτοδιοικητικού κινήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις τοπικές κοινωνίες ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2010.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου