ΤΟΠΙΚΑ

«Βουτιά» στα 150 μέτρα κάτω από τη γη για τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου

βουτιά-στα-150-μέτρα-κάτω-από-τη-γη-για-τ-574071

Γνώρισαν το μεγαλύτερο πείραμα στην ανθρωπότητα για τη γέννηση του κόσμου

Εκατόν πενήντα μέτρα κάτω από τη Γη, εκεί όπου γίνεται το μεγαλύτερο πείραμα της ανθρωπότητας για τη γέννηση του σύμπαντος, κατέβηκαν χθες το πρωί μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Μέσω τηλεδιάσκεψης συνδέθηκαν με το Cern και το πείραμα CMS και με ξεναγούς επιστήμονες βρέθηκαν στον επιταχυντή και είδαν τον ανιχνευτή, παίρνοντας μία γεύση από το πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος, στον οποίο ζούμε σήμερα.

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εμπειρία που έζησαν οι μαθητές μας με ξεναγό την κ. Μάχη Τσίρου», σημείωσε η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου Νίκη Χατζηκυριάκου, προσκεκλημένοι της οποίας ήταν η καθηγήτρια Φυσικής του ΕΚΠΑ Χριστίνα Κουρκουμέλη και ο ερευνητής Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΠΑ Στέλιος Βουράκης.

«Οι μαθητές είναι ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς αυτή την περίοδο και για έναν χρόνο το πείραμα είναι ανοιχτό στους ειδικούς για να γίνουν βελτιώσεις και αναβαθμίσεις στον ανιχνευτή. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν κομμάτι του επιταχυντή και ολόκληρο τον ανιχνευτή», σημείωσε η κ. Κουρκουμέλη, που ανέλαβε να εισάγει με την ομιλία της τους μαθητές στα μυστικά της γέννησης του σύμπαντος.

Το πείραμα φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής. «Χρειάστηκαν περίπου 15 χρόνια για να κατασκευαστεί και τα τελευταία δέκα χρόνια λαμβάνουμε δεδομένα. Το 2020 με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης θα ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι και πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να ανακαλύψουμε. Με τις υψηλότερες ενέργειες πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω στον χρόνο στη γέννηση του σύμπαντος», σημείωσε η κ. Κουρκουμέλη.

«Ηδη υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι μπορούμε ακόμη να ανακαλύψουμε, όπως η υπερσυμμετρία, αλλά και νέα σωματίδια που ακόμη δεν έχουν βρεθεί. Αν επιβεβαιωθούν νέα δεδομένα, θα είναι η αρχή για κάτι μεγάλο. Μαθαίνουμε πώς λειτουργεί η φύση και πηγαίνουμε όλο και πιο κοντά στην αρχή του σύμπαντος», είπε από την πλευρά του ο κ. Βουράκης.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης, σε ειδικά εργαστήρια, οι μαθητές έλαβαν ορισμένα από τα δεδομένα, που έχουν ανακαλυφθεί και προσπάθησαν και οι ίδιοι να κάνουν… ανακαλύψεις για το πώς ξεκίνησε να υπάρχει ο κόσμος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου