ΤΟΠΙΚΑ

Εξανεμίστηκαν οι τζίροι στην εμπορική αγορά Βόλου

εξανεμίστηκαν-οι-τζίροι-στην-εμπορικ-568149

Με πτώση στους τζίρους, ύψους έως και 30%, έκλεισε χθες το πρώτο τρίμηνο του 2019 για την εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, με την κατάσταση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο να είναι χαρακτηρίζεται ως τραγική.

«Οι τζίροι των καταστημάτων εξανεμίστηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος, επιχειρώντας να περιγράψει το κλίμα τη δεδομένη χρονική στιγμή στην εμπορική αγορά.

«Πλέον οι παραγγελίες μας σκοντάφτουν σε ελλείψεις των προμηθευτών που αποδίδονται στην έλλειψη οικονομικής ρευστότητας και τη μείωση της αγοραστικής κίνησης. Δεν μπορούν να κάνουν μεγάλο όγκο εισαγωγών», όπως αναφέρει.

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο επί πολλά χρόνια χαρακτηρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση πρωτοφανή. «Νομίζω ότι το τρίμηνο αυτό είναι ό, τι χειρότερο έχουμε ζήσει ποτέ σαν εμπορική αγορά. Δεν υπάρχει προηγούμενό της», επισημαίνει ο πρόεδρος των εμπόρων.

Η αρνητική πορεία που ξεκίνησε τον περσινό Σεπτέμβριο συνεχίζεται και το 2019 με την εικόνα στην αγορά να αντιστρέφεται πλήρως και στους επαγγελματίες να κυριαρχεί απόγνωση και απελπισία.

«Εχουμε πιάσει τους χαμηλότερους τζίρους που είχαμε ποτέ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι παρακάτω για να φθάσουμε. Μιλάμε για δραματικές απώλειες», λέει ο κ. Οντόπουλος.

Κι ενώ η πορεία του 2019 ξεκίνησε με τους πιο αρνητικούς οιωνούς, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι με ολοένα και αυξημένες δαπάνες λειτουργίας και λογαριασμούς της ΔΕΗ να καίνε.

«Είχε πολλές διαμαρτυρίες από μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για το αέριο και ακόμη περισσότερες για τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ. Όλοι παραπονιούνται ότι είδαν μεγάλες αυξήσεις ειδικά στο ρεύμα έως και 35% κάτι που διαπίστωσα και ιδίοις όμμασι», εξηγεί.

Οι έμποροι βρίσκονται πλέον σε δραματική κατάσταση και από θέση ανάγκης αναμένουν τη νέα ρύθμιση με τις 120 δόσεις για τις οφειλές στο δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο, οι περισσότεροι έχουν χάσει τις ρυθμίσεις και αντικειμενικά δεν έχουν κάποιον άλλο τρόπο για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Επισημαίνεται ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η στρόφιγγα των Τραπεζών έχει κλείσει, ενώ οι επαγγελματίες εξαιρέθηκαν και από το Νόμο Κατσέλη λόγω της εμπορικής δραστηριότητάς τους.

Η αρνητική πορεία δε που καταγράφουν οι τζίροι των καταστημάτων έρχονται σε συνέχεια μίας δύσκολης οικονομικής χρονιάς καθώς το β’ εξάμηνο του 2018 είχε αντιστρέψει την εικόνα για το σύνολο του προηγούμενου έτους που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου