ΤΟΠΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» συντάξεις χηρείας από το ΙΚΑ Βόλου

στο-μικροσκόπιο-συντάξεις-χηρείας-565290

Επανέλεγχος σε 30 υπερήλικους δικαιούχους

Στο μικροσκόπιο συντάξεις χηρείας. Το ΙΚΑ επανεξετάζει συντάξεις προκειμένου να διαπιστώσει εάν και για πόσο διάστημα καταβάλλονται οι συντάξεις αυτές. Στόχος να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι αφενός είναι εν ζωή και αφετέρου -είτε πρόκειται για χήρους, είτε για χήρες- εάν έχουν ξαναπαντρευτεί. Στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη πρέπει να κοπεί.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στο μικροσκόπιο οι συντάξεις χηρείας καθώς το ΙΚΑ έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέλεγχος. Στο Βόλο και αφού εστάλη συγκεντρωτική κατάσταση το αρμόδιο τμήμα συντάξεων ξεκίνησε τον έλεγχο που έχει εστιαστεί σε περίπου 30 περιπτώσεις συντάξεων χηρείας από το ΙΚΑ.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως υπογράμμιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος του ΙΚΑ από την Αθήνα δεν έχει εντοπιστεί κάτι επιλήψιμο, εκτός από το γεγονός ότι ο δικαιούχος είναι υπερήλικας για αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να γίνει εκ νέου έλεγχος.

Το ΙΚΑ προειδοποίησε με συστημένη επιστολή τους συγκεκριμένους συνταξιούχους ότι θα διακόψει την καταβολή της σύνταξης αν δεν εμφανιστούν εντός 10 ημερών να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους. Οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με το ΙΚΑ, θεωρούνται μία «γκρίζα περιοχή» στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας που δεν έχει διερευνηθεί, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάθε περίπτωση παραβατικότητας, όπως π.χ. να έχει αποβιώσει ο δικαιούχος και να την λαμβάνει συγγενής ή ο δικαιούχος, χήρος ή χήρα να έχει ξαναπαντρευτεί, να μην έχει δηλωθεί πουθενά ο δεύτερος γάμος και να συνεχίζει να πληρώνεται τη σύνταξη.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ στο Βόλο ζητά να προσκομιστούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με κύριο το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς εάν τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συντάξεων ισχύουν ή έχουν αλλάξει.

Σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί παραπλάνηση της υπηρεσίας, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έδωσε εντολή για άμεση διακοπή της σύνταξης, δεδομένου ότι πληρώνεται μέχρι και σήμερα παρανόμως, καθώς και για καταλογισμό των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Παράλληλα συντάσσεται μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Για τον έλεγχο των συνταξιούχων που τα στοιχεία τους δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν ηλεκτρονικά με τα μητρώα του υπουργείου Εσωτερικών, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με σχετική ειδοποίησή του στο τριμηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων κάλεσε τους δικαιούχους σύνταξης θανάτου να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους είτε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που ανέπτυξε για το σκοπό αυτό είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο ΙΚΑ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου