ΤΟΠΙΚΑ

Σε νέα εκλογικά μονοπάτια η Αυτοδιοίκηση μετά την κατάργηση της απλής αναλογικής

σε-νέα-εκλογικά-μονοπάτια-η-αυτοδιοίκ-564790

Πώς θα διαμορφωνόταν ο αυτοδιοικητικός χάρτης στη Μαγνησία, αν οι κάλπες του 2019 στους Δήμους είχαν γίνει με το σύστημα 43% +1

Η κατάργηση της απλής αναλογικής, του εκλογικού συστήματος που είχε ψηφίσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2019, με τα γνωστά αποτελέσματα ακυβερνησίας σε πολλούς δήμους που έκαναν μήνες να ψηφίσουν προϋπολογισμούς ελέω συμπράξεων των μειοψηφιών, αναμένεται να αλλάξει άρδην το τοπίο στην πορεία για το 2023 που είναι καθορισμένες οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τον Οκτώβριο του 2023 οι εκλογικές αναμετρήσεις θα αναδείξουν νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, εκείνες που θα λάβουν ποσοστό 43% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία και όχι ανά τετραετία όπως ίσχυε.

Τι θα συνέβαινε όμως στη Μαγνησία, αν το νέο εκλογικό σύστημα που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες είχε εφαρμοστεί στις εκλογές του 2019;

Από τους οκτώ δημάρχους που εκλέχτηκαν στους ισάριθμους δήμους, οι τρεις θα είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή και δεν χρειάζονταν δεύτερος γύρος.

Πρόκειται για τους δημάρχους Ζαγοράς- Μουρεσίου, Πατή Κουτσάφτη, που το 2019 εκλέχτηκε δήμαρχος στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 51,71%, έχοντας πάρει στον πρώτο γύρο 47,33%, τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικό, που στον πρώτο γύρο έλαβε 46,82%, αλλά χρειάστηκε να πάει στον δεύτερο γύρο για να χρησθεί δήμαρχος με ποσοστό 64,71% και τέλος ο δήμαρχος Σκιάθου, Θεοδωρής Τζούμας, που στον πρώτο γύρο είχε ήδη πάρει 45,25% αλλά εκλέχτηκε δήμαρχος τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 56,06%.

Στους δήμους Αλμυρού, Σκοπέλου και Αλοννήσου υποχρεωτικά θα υπήρχε δεύτερος γύρος αφού τα ποσοστά των δημάρχων ήταν κάτω από 40%, ενώ στην περίπτωση των δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου οι κ.κ. Αχιλλέας Μπέος (57,38) και Δημ. Νασίκας (56,56%) δεν θα υπήρχε αλλαγή, αφού είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή με ποσοστά άνω του 51%.

Το ίδιο ισχύει και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός έκοψε το νήμα από την πρώτη Κυριακή και δεν χρειάστηκε δεύτερος γύρος.

Σε πανελλαδικό επίπεδο με το νέο σύστημα στους δήμους θα είχαν εκλεγεί από την Α’ Κυριακή το 2019 173 δήμαρχοι και 6 περιφερειάρχες καθώς συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο από 43%. Με το εκλογικό σύστημα του 2019 εκλέχθηκαν από την Α’ Κυριακή 103 δήμαρχοι και 6 περιφερειάρχες.

Τι λένε οι διαφωνούντες

Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που σε επίπεδο ΚΕΔΕ διαφώνησαν στις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο ΚΕΔΕ κάνουν λόγο για «συντηρητικοποίηση» του συστήματος εκλογής με επιστροφή στο 2006 (σ.σ.: Νόμος Παυλόπουλου), γιατί όπως επισημαίνουν αποκλείεται η συμμετοχή των πολιτών από τα δημοτικά συμβούλια, με το 43%+1 διαμορφώνεται «μια υπερπλειοψηφία», η οποία αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση, σε συνδυασμό με την επιβολή του πλαφόν εισόδου στο 3% με το οποίο ουσιαστικά θα αποκλείονται οι μικρές παρατάξεις.

Σ’ αυτό το τελευταίο βέβαια θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, ότι με τον προηγούμενο νόμο τον «Κλεισθένη» σε πολλούς δήμους άνοιξε η πόρτα για να εκπροσωπηθεί το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στα δημοτικά έδρανα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπεραμύνονται της διατήρησης του 50%+1 σημειώνοντας ότι άνοιξε τον δρόμο για συνεργασίες και συγκλίσεις και πως το νέο εκλογικό σύστημα είναι ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, που καταργεί τη μεταφορά αποφάσεων στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι το νέο εκλογικό σύστημα είναι σαφώς προσανατολισμένο στη διευκόλυνση της «κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών της χώρας.

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου καταργείται επίσης η επιπλέον κάλπη για τις κοινότητες και τη συμπερίληψη «υποψηφοδελτίων» με τους υποψηφίους για τα συμβούλια των κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των Δήμων.

Η αλλαγή αυτή προφανώς συνιστά απλοποίηση της διαδικασίας που είχε ταλαιπωρήσει αρκετούς ψηφοφόρους στις εκλογές του 2019, στερεί όμως τη δυνατότητα που είχε κάθε χωριό να πάει κόντρα στο πολιτικό ρεύμα της έδρας του δήμου στον οποίο ανήκει.

Προκαθορισμένη ημερομηνία εκλογών, 5ετής θητεία

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ επαναφέρει την 5ετή θητεία δημάρχων και κοινοταρχών, αντί για 4ετή που είχε καθιερωθεί με τον «Κλεισθένη». Παράλληλα θεσπίζει ημερολογιακό καθορισμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προκαθορισμένο χρόνο ανάληψης καθηκόντων από τους εκάστοτε νέους αιρετούς.
Ετσι οι αυτοδιοικητικές εκλογές από το 2023 θα γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου και κάθε πέντε χρόνια. Η ανάληψη των καθηκόντων θα γίνεται την πρώτη ημέρα του κάθε επόμενου από το εκλογικό έτος. Οι επόμενοι δηλαδή αιρετοί θα αναλάβουν την 1η Ιανουαρίου 2024.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου