ΤΟΠΙΚΑ

Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα ~ «Μητέρα των μαχών» το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

σε-θέσεις-μάχης-τα-συνδικάτα-μητέρα-τ-564722

Οι αλλαγές και η μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Εργασίας – Συνδικαλιστές μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Με τις αλλαγές, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, με τα συνδικάτα να παίρνουν θέσεις μάχης. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα μιλούν για «μετωπική σύγκρουση» με την Κυβέρνηση και χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μητέρα των μαχών».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στον αντίποδα αυτών το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι η ρύθμιση που φέρνει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απλώς αποτυπώνει αυτά που γίνονται στην αγορά εργασίας και σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις και ότι αποτελεί προσπάθεια για να δοθούν επιλογές στον εργαζόμενο.

Τα συνδικάτα αντιτείνουν ότι ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με κατάργηση του 8ωρου, διότι η τωρινή πρόταση πρακτικά ακυρώνει τη διάσταση της διαπραγμάτευσης ενός σωματείου με τον εργοδότη και τελικά της ίδιας της αντίρρησης. Το «αίτημα του εργαζομένου», στην αγορά εργασίας σε μία περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια του εργαζομένου, εύκολα θα γίνει στην πράξη «μονομερής απαίτηση του εργοδότη» και προφανώς θα απουσιάζουν και τα όποια «αντισταθμιστικά» μέτρα μπορεί να υπάρχουν σε μια συλλογική σύμβαση.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή προχθές Παρασκευή. Αρχικά θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή και μετά θα εισαχθεί στην ολομέλεια. Αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 17 Ιουνίου.

Την ερχόμενη Πέμπτη τα συνδικάτα με «μπροστάρηδες» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανεργατική απεργία με αίτημα να αποσυρθεί.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά συντονισμένη κινητοποίηση που επιχειρείται, μετά από 15 μήνες lockdown εν μέσω πανδημίας.

Οι ρυθμίσεις στρέφονται κατά των εργαζομένων

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σήμερα επιχειρεί να αποτυπώσει το κλίμα σε επίπεδο συνδικαλιστικό, καταγράφοντας τις απόψεις θεσμικών εκπροσώπων από διάφορους εργασιακούς χώρους.

Ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν κόλαφο για το κόσμο της Εργασίας, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Αναφερόμενος μάλιστα στις αλλαγές που προβλέπονται στο ΣΕΠΕ τονίζει ότι το Υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει. Το ΣΕΠΕ οδηγείται σε «αχαρτογράφητα» νερά σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η «ατομική σύμβαση» θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζόμενους», αναφέρει, ταυτιζόμενος απόλυτα με τις επισημάνσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί σκληρή κριτική και για τις αλλαγές τον συνδικαλιστικό νόμο.

«Η απεργία είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα. Η κήρυξή της αποφασίζεται δημοκρατικά και πλειοψηφικά από τα μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Συμμετοχή μη μελών στις διαδικασίες (διά ζώσης ή ηλεκτρονικής) ψηφοφορίας δεν μπορεί να υπάρξει. Πώς αυτοί που δεν είναι μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης θα ψηφίζουν για μια απόφαση που αφορά την οργάνωση, η οποία αναλαμβάνει και την ευθύνη; Κάθε τέτοια σκέψη στερείται συνταγματικής λογικής, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνδικαλιστικές ελευθερίες», σχολιάζει σχετικά ο Δημήτρης Βασιλείου, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου.

Είναι γροθιά στο στομάχι για κάθε εργαζόμενο το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, επισημαίνει ο Νίκος Ζυγούρης, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Τσιμέντων.

«Σαν να μην έφτανε η δεκαετής, μνημονιακή, οικονομική ύφεση ή η κρίση της πανδημίας που επέφεραν μαζί ένα ακραίο επισφαλές περιβάλλον για κάθε εργαζόμενο και εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, έρχεται τώρα η κυβέρνηση με το πλέον αντεργατικό νομοσχέδιο να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε. Αντί να τονώσει την οικονομία με μέτρα που στηρίζουν την εργασία, κάνει ακριβώς το αντίθετο, πλήττει καίρια στην «καρδιά» τις εργασιακές σχέσεις και δίνει εργαλεία «βούτυρο στο ψωμί» της εργοδοσίας. Μάταια προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» φέρνοντας κάποια άρθρα όπως η εξίσωση της αποζημίωσης εργατοϋπαλλήλου με υπαλλήλου ή οι γονικές παροχές προς τους άνδρες και ο νόμος περί εργασιακού μπούλινγκ αφού ήταν πάγιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων και κεκτημένα του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου με το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν», εκτιμά ο ίδιος.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας , εκτιμά η Σμαράγδα Λιάτσικου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ, πρόεδρος του Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας.

«Μετά τη λαιμητόμο των μέτρων των μνημονίων ήρθε η πανδημία του κορονοϊού για να αποτελειώσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το νέο νομοσχέδιο βάζει σοβαρότατους περιορισμούς στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και επιβαρύνει περαιτέρω την θέση των εργαζομένων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοένα μεγαλύτερη κατάργηση προστατευτικών νομοθετικών ρυθμίσεων και θέσπιση περιορισμών που ακυρώνουν συνταγματικές διατάξεις είναι προς όφελος των επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους. Οι εργαζόμενοι εκλαμβάνονται πλέον ως αναλώσιμη ύλη», προσθέτει η ίδια.

«Το υπουργείο εργασίας δεν επιθυμεί να ρυθμίσει την αγορά εργασίας, αλλά να συρρικνώσει επιπλέον τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα», θα πει ο Κων. Σιάρρας, πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Μαγνησίας.

«Σταθερή διαχρονικά είναι η προσήλωση μας στην πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας. Το 5νθήμεριο- 7ωρο-35ωρο όπως επίσης η κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας είναι θέματα που για εμάς δεν «μπαίνουν στο ζύγι».

Η όξυνση της επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στην εργατική τάξη είναι γεγονός, διαπιστώνουν τα ταξικά συνδικάτα.

«Τα χρόνια των μνημονίων μας φόρτωσαν με ένα σωρό αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε την 12ωρη αδιάκοπη εργασία στους νοσοκομειακούς γιατρούς στα πλαίσια του νόμου της διευθέτησης εργασίας. Ψήφισε τον απεργοκτόνο νόμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη με το νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Προώθησε, εν μέσω πανδημίας, το μίνι εργασιακό που χτυπάει μισθούς, εργασιακές σχέσεις. Ετοιμάζει νέο χτύπημα καταργώντας το 8ωρο και επιβάλλοντας την απλήρωτη δουλειά. Πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα στη καταστολή απέναντι στα Συνδικάτα και το δικαίωμα της απεργίας. Τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα απέναντι στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που ξεθεμελιώνει το 8ωρο, επιβάλλει την απλήρωτη εργασία, θέτει νέους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, στο περιεχόμενο της πάλης των συνδικάτων και των αγώνων των εργαζομένων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Κων. Στεργίου.

Η συμπόρευση της ΑΔΕΔΥ

Παρά την αρχική απόφαση με την οποία η ΑΔΕΔΥ κατέρχονταν σε απεργία στις 3 Ιουνίου, τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαία μέτωπο αντίδρασης ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος βγαίνει επίσης στους δρόμους μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα την ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΝΤ Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη σημασία της κοινής συγκέντρωσης από τις δυο συνομοσπονδίες.

«Μερικοί σκοτώθηκαν για την καθιέρωση του 8ώρου και τώρα η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να το μετατρέψει σε 10ωρο.

Διαφωνούμε κάθετα με τις επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου