ΤΟΠΙΚΑ

Παν-ιατρικό μέτωπο στο Βόλο

παν-ιατρικό-μέτωπο-στο-βόλο-563403

Παν-ιατρικό μέτωπο συγκροτούν οι υγειονομικοί φορείς της Μαγνησίας ενάντια στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία που προωθεί το Υπουργείο και το οποίο σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο θα είναι η «ταφόπλακα» της υγείας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του ΙΚΑ στο Βόλο, αποφασίστηκε όπως αύριο Παρασκευή πραγματοποιηθεί παν-ιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, όπου θα «ενωθούν» γιατροί του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, νοσοκομειακοί γιατροί, υπάλληλοι του Νοσοκομείου Βόλου, που επίσης την Παρασκευή μαζί με τους γιατρούς απεργούν με απόφαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Στόχος της συγκέντρωσης να αναδειχτούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και να ενημερωθούν οι πολίτες που είναι οι αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει τυχόν ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Επίσης οι υγειονομικοί φορείς αποφάσισαν την ερχόμενη Τρίτη στις 5.30 το απόγευμα να επαναλάβουν τη συγκέντρωση, αυτή τη φορά στην Πλατεία Αγίου Νικολάου με αντικειμενικό σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Χθες, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν κλειστά με τη συμμετοχή στην απεργία να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εξετάζονται αυτές τις μέρες μόνο επείγοντα περιστατικά, ενώ έχουν ακυρωθεί δεκάδες ραντεβού και επιτροπές στο ΚΕΠΑ λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που θα συνεχιστεί μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται, όπως τονίζουν οι γιατροί, να κλιμακωθεί και μέχρι τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Για μία ακόμη φορά στη χθεσινή συγκέντρωση στο ΙΚΑ ο πρόεδρος των γιατρών ΕΟΠΥΥ Παν. Θεοδώρου τόνισε ότι «οι γιατροί θα υποχρεωθούν σε εξευτελιστικές συμβάσεις με απεριόριστο αριθμό ασθενών και αμοιβή τύπου ΤΕΒΕ και ότι ο σχεδιασμός είναι να γίνει σταδιακή απόλυση ανά ειδικότητες για να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, αλλά στο τέλος όλοι θα απολυθούν. Οι υποσχέσεις περί διάσωσης μερικών ειδικοτήτων στις δομές του ΙΚΑ ή «διαθεσιμότητα» ή ένταξη στο ΕΣΥ με αξιολόγηση κ.λπ. δεν είναι παρά παραπλανητικές υποσχέσεις για καλλιέργεια φρούδων ελπίδων βολέματος, ώστε να αποτρέψουν τις αντιδράσεις» κατέληξε ο ίδιος.

Απεργούν και οι

νοσοκομειακοί γιατροί

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπάλληλοι του ΓΝΒ.

Η ΟΕΝΓΕ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου έχει προκηρύξει απεργία στις 29 Νοέμβρη και πραγματοποιεί διαδήλωση στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο υπουργείο Υγείας, για το δεύτερο κύμα κινητικότητας στην περιφέρεια, καθώς και τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ, τους γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ.

«Διεκδικούμε -αναφέρεται- και σε συνεργασία με τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων, με επαρκές νοσηλευτικό – ιατρικό – εργαστηριακό προσωπικό, για το διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους.

Επίσης για την αξιοποίηση στην Ελλάδα των νέων γιατρών που αναγκάζονται να ξενιτευτούν, για τη στήριξη του θεσμού της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης στο ΕΣΥ, για να λειτουργήσουν όλες οι έτοιμες κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ. Εξάλλου για να οργανωθούν αυτοτελή ΤΕΠ, για ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών, για να αποτραπούν οι αυθαίρετες μετακινήσεις και τέλος για την αποκάλυψη – τεκμηρίωση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη σωματική και ψυχική υγεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου