ΤΟΠΙΚΑ

20 ευρώ ανά εργαζόμενο για τις κατασκηνώσεις!!!

20-ευρώ-ανά-εργαζόμενο-για-τις-κατασκη-563392

Aπό το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών (ΣΟΛ) Νομού Μαγνησίας υπενθυμίζεται η καταβολή της έκτακτης εισφοράς των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο που πρέπει να καταβάλει κάθε εργοδότης προς το ΙΚΑ μέχρι αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΣΟΛ Μαγνησίας σημειώνονται τα εξής :

«Από τις 15/11/2013 το ΙΚΑ δημιούργησε αυτόματα μια Συμπληρωματική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) Οκτωβρίου 2013 με το σύνολο των εισφορών που οφείλει η κάθε επιχείρηση για τον ειδικό λογαριασμό των παιδικών κατασκηνώσεων. Ο υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τον αριθμό εργαζομένων που υπήρχαν στην ΑΠΔ του Αυγούστου 2013, επί 20 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Κάθε εργοδότης, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΟΛ Μαγνησίας, θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε στην ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ (ακόμα κι αν την έχει υποβάλλει για τον μήνα Οκτώβριο). Μπαίνοντας το σύστημα ειδοποιεί ότι υπάρχει το εξής μήνυμα: Λίστα Προσωπικών ΜηνυμάτωνΜήνυμα: «Για τον προσδιορισμό της εργοδοτικής εισφοράς για τον ειδικό λογαριασμό παιδικών κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) δημιουργήσαμε συμπληρωματική ΑΠΔ μηνός Οκτωβρίου με βάση τις εγγραφές της ΑΠΔ που υποβάλατε για τον Αύγουστο 2013. Το συνολικό ποσό της οφειλής σας ανέρχεται σε *** ευρώ για ** εργαζόμενους και πρέπει να καταβληθεί έως 29/11/2013».

Προχωρώντας στην επιλογή Ενέργειες, οι ενδιαφερόμενοι θα δουν ότι υπάρχει μια νέα γραμμή με τη Συμπληρωματική ΑΠΔ. Επιλέγοντας Έκδοση Αποδεικτικού, τυπώνεται το αποδεικτικό για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν έγκαιρα το οφειλόμενο ποσό».

Τα πρόστιμα στους λογιστές

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις από το Σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο εκτός άλλων προβλέπει ότι αν ακόμη και από αμέλεια οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν συμπεριλάβουν εργαζόμενο ή εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η ΑΠΔ, οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 10.550 ευρώ.

Η συγκεκριμένη διάταξη του σχεδίου νόμου για την οποία έχει αντιδράσει ήδη ο ΣΟΛ Μαγνησίας, χθες προκάλεσε και τη Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων στο Οικονομικό Επιμελητήριο, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα ακόλουθα :

«Σύμφωνα με πρόσφατη διάταξη σχεδίου νόμου (άρθρο 2) που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται ότι «Ειδικά στην περίπτωση που στην Α.Π.Δ. δεν περιληφθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Α.Π.Δ. οι οποίοι έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με αυτό για την παράβαση της μη αναγραφής εργαζόμενου στον πίνακα προσωπικού» δηλαδή με το γνωστό πρόστιμο των 10.550 ευρώ!

Το τελευταίο διάστημα, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων, ψηφίστηκαν νόμοι που αλλάζουν άρδην τον τρόπο επιβολής προστίμων, μέσα από διατάξεις «επικοινωνιακού», ισοπεδωτικού και εξοντωτικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (4174/2013) προβλέπεται διάταξη με την οποία το πρόστιμο για τη μη – υποβολή δήλωσης από την οποία προκύπτει φορολογική υποχρέωση είναι χίλια (1.000) ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και 2.500€ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία, χωρίς να εξετάζεται ο λόγος της μη υποβολής (π.χ. λάθος/παράλειψη/τεχνική αδυναμία/δόλος κ.λπ.), και χωρίς να συνυπολογίζεται το ύψος της φορολογικής υποχρέωσης.

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται βασίζεται στην ισοπεδωτική επιβολή υπέρογκων ποινών επί δικαίων και αδίκων, τιμωρώντας το ίδιο (ή και καθόλου) αυτόν που φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ, με εκείνον που έχει παραλείψει να δηλώσει κάποιο στοιχείο ή να περιλάβει έναν εργαζόμενο στην ΑΠΔ, είτε από λάθος, είτε από αδυναμία (π.χ. ασθένεια), είτε από αμέλεια.

Ολα αυτά γίνονται εκ μέρους της Συγκυβέρνησης για να καλύψουν τη δική τους έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και τη διάλυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Στην πράξη εξοντώνουν το λογιστή – φοροτεχνικό, αφού δεν συγχωρούν ούτε τα ανθρώπινα λάθη! Έτσι, ο λογιστής πλέον θα εργάζεται για να πληρώνει πρόστιμα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου