ΤΟΠΙΚΑ

700 βιβλιάρια απορίας ανανεώθηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα

700-βιβλιάρια-απορίας-ανανεώθηκαν-από-το-562040

Εως 40 οι πολίτες που δεν είχαν δικαίωμα λόγω οφειλών

Επτακόσιοι πολίτες πέρασαν από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα την πόρτα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας με σκοπό να ανανεώσουν το βιβλιάριο κοινωνικής προστασίας και να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανάμεσά τους και περίπου 40 πολίτες που δεν τηρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις με σοβαρά προβλήματα υγείας εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή ώστε να τύχουν φαρμακευτικής κάλυψης από το Κοινωνικό Φαρμακείο Βόλου.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για εμπόρους, οικοδόμους, μικροπωλητές, ελεύθερους επαγγελματίες που η οικονομική κρίση άφησε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα λόγω των οφειλών να μην έχουν παροχή υπηρεσιών υγείας.

Κάθε Τετάρτη η αρμόδια Επιτροπή της Διεύθυνσης, η οποία απαρτίζεται από τρία άτομα προσωπικό, έναν οικονομικό υπάλληλο, έναν υπάλληλο από την Υγειονομική Υπηρεσία και έναν Κοινωνικό Λειτουργό εξετάζει τα αιτήματα. Πολλά από αυτά δυστυχώς δεν μπορούν να τύχουν ανταπόκρισης καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Συνήθως σε κάθε συνεδρίαση εξετάζονται έως και 50 αιτήματα. Ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον δύο – τρεις πολίτες που ίσως να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο, επιληψία ή άλλες δυσίατες ασθένειες και λόγω χρέους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν ανοιχτές επιχειρήσεις, είναι το μείζον πρόβλημα.

Οι μηχανικοί

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω οφειλών με το Ταμείο τους και γι’ αυτό δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΤΕΕ, οι διαγραφές στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 35 όμως εκατοντάδες αριθμούν τα μέλη του ΤΕΕ, 400-500, που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση.

Το ΤΕΕ προχώρησε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας ώστε στις περιπτώσεις οφειλετών μηχανικών να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Οι άποροι

Ηδη από το Νοέμβριο του 2014 καταγράφεται σταθερή αύξηση ύψους 13,4% σε σχέση με το 2012 στον αριθμό απόρων στη Μαγνησία. Από 1.691 οι άποροι έφτασαν το 2013 τους 1.918, ενώ από την αρχή του 2014 μέχρι σήμερα τους 1.838 με υπεύθυνους του Τμήματος να επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2013.

Η καταγεγραμμένη αύξηση αποδίδεται στην οικονομική κρίση και τον αντίκτυπό της ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν και την πλειοψηφία των αιτημάτων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Τμήμα Κοινωνικών Προστασίας.

Αποροι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χαρακτηρίζονται, οι πολίτες που το εισόδημά τους πραγματικό ή τεκμαρτό δεν είναι κάτω από 6.000 ευρώ.

Οι άποροι αφορούν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες με εξαίρεση αυτή των ηλικιών από 19 έως 29 ετών καθώς ο ΟΑΕΔ καλύπτει τους ανέργους. Επιπλέον, δικαίωμα βιβλιαρίου έχουν και οι έγκυες γυναίκες στις οποίες χορηγείται βιβλιάριο απορίας.

Οι άποροι εξετάζονται από το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και καλύπτουν τις θεραπείες με φάρμακα από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου.

Δωρεάν νοσηλεία

Πάντως, δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες μετά την κυκλοφορία εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο.

Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης, σύμφωνα με ΦΕΚ, καθίστανται οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών: Ανασφάλιστοι Ελληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και

Ανασφάλιστοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου