ΤΟΠΙΚΑ

Εργαζόμενοι σε απόγνωση στη Νέα Ιωνία

εργαζόμενοι-σε-απόγνωση-στη-νέα-ιωνία-851206

Τρεις μήνες απλήρωτοι είναι 150 εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, που απασχολούνται με διάφορες σχέσεις εργασίας στο Δήμο Νέας Ιωνίας και πιο συγκεκριμένα στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ιωνίας, έτσι όπως αυτή προέκυψε μετά την πρόσφατη συγχώνευση του Πολιτιστικού, του ΔΟΚΠΥ και του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου.
Χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των απλήρωτων εργαζόμενων, παρουσία δεκάδων συναδέλφων τους που απασχολούνται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, παραχώρησαν συνέντευξη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου και έκαναν έκκληση προς όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως κατά τη σημερινή συνεδρίαση εγκρίνουν ομόφωνα το διετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κοινωφελούς (2009 -2010), προκειμένου στη συνέχεια να είναι εφικτή η εκταμίευση ποσού 800.000 ευρώ, που συμπεριλαμβάνεται ως θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, αλλά και των προμηθευτών της Κοινωφελούς. Στην ουσία η έκκληση των απλήρωτων εργαζομένων, που σήμερα ετοιμάζονται να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ασκήσουν «πίεση» στις δημοτικές παρατάξεις, στοχεύει να μην υπάρξουν ενστάσεις από τυχόν δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, προκειμένου μετά την παρέλευση του 10ημέρου να εγκριθεί από την Περιφέρεια η εκταμίευση των 800.000 ευρώ για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη προσφυγή κατά της απόφασης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Κοινωφελούς και συζήτησή της στο Άρθρο 152 συνεπάγεται μακρόσυρτες διαδικασίες για την έγκαιρη πληρωμή τους.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Κοινωφελούς Επιχείρησης και μέλος στο Δ.Σ. της Επιχείρησης κ. Δημήτρης Οικονόμου, συνεπικουρούμενος από τους συναδέλφους του αναπληρωτές στο Διοικητικό Συμβούλιο κ. Χαρούλα Καρακατσοπούλου και Β. Λάππα, περιέγραψε με μελανά χρώματα τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, αφού έχουν να δουν, όπως είπαν, το… χρώμα του χρήματος από τον περασμένο Αύγουστο. Οι μισθοί κυμαίνονται από 700 ευρώ έως 2200 ευρώ το μήνα που είναι οι αποδοχές των Διευθυντών, ωστόσο σε πάμπολλες περιπτώσεις, όπως τόνισε, τα χρήματα για πολλούς είναι ακόμη λιγότερα, αφού από τους 150 εργαζόμενους μόνον οι 35, όπως διευκρίνισε, είναι αορίστου χρόνου, καθώς οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εργάζονται με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Έχουμε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι αύριο (σήμερα) θα εγκρίνει το διετές πρόγραμμα δράσης. Το ίδιο ζητάμε να γίνει και από τις μειοψηφίες. Αν το διετές πρόγραμμα δράσης της Κοινωφελούς, ψηφιστεί, ομόφωνα, δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση από την Περιφέρεια για την εκταμίευση του ποσού των 800.000 ευρώ που αντιστοιχούν και στην πληρωμή των δεδουλευμένων μας, είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που σημείωσε ακόμη ότι «οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν σε πολιτικά παιχνίδια, ούτε θέλουν, όπως είπε, να κάνουν πολιτική με τη διαμαρτυρία τους. Ζητούμε, πρόσθεσε, οι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν το αυτονόητο. Δεν μπορούμε, όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, να περιμένουμε και άλλες καθυστερήσεις από την Περιφέρεια, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από τυχόν ενστάσεις που θα κατατεθούν. Ο κόσμος, πρόσθεσε ο κ Οικονόμου, είναι απογοητευμένος χρόνια από το Δήμο Νέας Ιωνίας, ειδικά οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, καθώς επανειλημμένα, όπως πρόσθεσε, έχουν βρεθεί απλήρωτοι. Αυτή η κατάσταση μάς έχει φθείρει αφόρητα. Έχουμε βαρεθεί κυριολεκτικά» ήταν η κατακλείδα των δηλώσεων του εκπροσώπου των εργαζομένων στην Κοινωφελή.

Παρέμβαση και από το Εργατικό Κέντρο Βόλου
Χθες εξάλλου παρέμβαση για το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Νέας Ιωνίας είχαμε και από το Εργατικό Κέντρο Βόλου, η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παύλο Μαβίδη.
Η επιστολή του ΕΚΒ που υπογράφεται από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Δ.Σ. κ.κ. Θ. Παπαδημόπουλο και Γιώργο Κίτσιο αναφέρει τα εξής:
Κύριε Δήμαρχε,
Δυστυχώς και παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από πλευράς του Δήμου (δια του προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης κ. Στεφ. Λάζου, στην από 6.11.2009 πραγματοποιηθείσα συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας), ότι θα καταβάλλονταν σύντομα οι οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές στους 130 εργαζόμενους τής εν λόγω επιχείρησης, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έγινε!
Αποτέλεσμα αυτής της ασυνέπειας του Δήμου προς τους εργαζόμενους, σημειώνεται στην επιστολή του ΕΚΒ, αλλά και προς τους εκπροσώπους του Ε.Κ. Βόλου που παρέστησαν στην ως άνω τριμερή συνάντηση και ρητώς αξίωσαν την άμεση καταβολή των οικονομικών σας υποχρεώσεων, είναι οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή Επιχείρησης, να έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς παραμένουν επί τρίμηνο τώρα απλήρωτοι!
Κατόπιν τούτων, καταλήγει η ανακοίνωση, η ανακοίνωση του ΕΚΒ, θεωρούμε επιβεβλημένη (ως θεσμικώς και ηθικώς αυτονόητη), την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση τακτοποίηση μίας ανεπίτρεπτης οικονομικής εκκρεμότητας σε βάρος τόσων εργαζομένων και των οικογενειών τους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου