ΤΟΠΙΚΑ

Ρολά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ρολά-σε-ιδιωτικό-και-δημόσιο-τομέα-560731

Συγκέντρωση από ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ στις 10.00 αύριο στην πλατεία Ελευθερίας – Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Ρολά κατεβάζει ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας αύριο Πέμπτη, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να ζητούν απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διευρύνει τους κλάδους εργαζομένων που προστατεύονται από απολύσεις και θεσπίζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Λόγω της απεργίας οι δημόσιες υπηρεσίες και οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στις βιομηχανίες, στις ΔΕΚΟ, στη μεταποίηση και άλλους κλάδους.

Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι μετά από απόφαση που πήρε η Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Για τα συνδικάτα η αυριανή κινητοποίηση αποτελεί στοίχημα.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες απεύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα πραγματοποιήσουν στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 αύριο το πρωί.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, το κυρίαρχο για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, διότι, αντί να ρυθμίζει την αγορά εργασίας, την απορρυθμίζει και κάλεσε τους εργαζόμενους στην εστίαση και τους εμπόρους που επλήγησαν στην πανδημία να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να ανατρέψει το 8ωρο μετά από 101 χρόνια και να καταργήσει το νόμο του 1982 που καθόριζε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», κατήγγειλε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΝΤ Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

Παρατήρησε επίσης πως είναι η πρώτη φορά μετά την πανδημία που δίνεται η δυνατότητα να αντιδράσει ο κόσμος απέναντι στις πολιτικές που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα και παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου το 90% των διατάξεων του νομοσχεδίου κρύβει «παγίδες» για τους εργαζόμενους, για αυτό τους κάλεσε να αντιδράσουν απεργώντας, ενώ ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Αποστολάκης στάθηκε κυρίως στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο λέγοντας ότι ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση και υπονομεύεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.

Χωρίς ενημέρωση για 24 ώρες

Οπως προαναφέρθηκε, στην αυριανή απεργία συμμετέχουν επίσης οι δημοσιογράφοι. Για 24 ώρες δεν θα υπάρχει ενημέρωση της κοινής γνώμης.

«Οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και απεργούμε από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

Το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Το σύνολο των εργαζομένων απορρίπτει το νομοσχέδιο που πλήττει ακόμη και τα τελευταία κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στηρίζοντας την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΕΤΑΣ-ΤΕΑΣ», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των Δ.Σ. των Ενώσεων, που καλούν τον κλάδο της ενημέρωσης σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου