ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικτυακή «ασπίδα» στο bullying ~ Συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας

διαδικτυακή-ασπίδα-στο-bullying-συνεργασί-552702

Ενημερωτικό site δημιούργησαν τρεις επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το ενημερωτικό site που δημιούργησαν τρεις Βολιώτες επιστήμονες με απώτερο στόχο να αποτελέσει πεδίο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργήθηκε με αφορμή τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Ερευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επίκεντρο την ενημέρωση κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Οι επιστήμονες που συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί στη συνέχεια, το πρόγραμμα με θέμα «αντιμετωπίζω τον εκφοβισμό στο σχολείο», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αυστραλίας, δραστηριοποιήθηκαν με διακριτικότητα και ευαισθησία.

Το παραπάνω πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε σε πολλά σχολεία της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας γενικότερα, είχε ως απότοκο το site www.stopbullying.gr, το οποίο δημιουργήθηκε για ενημερωτικούς λόγους.

Το συγκεκριμένο site ανήκει στην ψυχολόγο Χριστίνα Ρούση, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Κουκουβίνο, Ηλεκτρολόγο – Μηχανικό ο οποίος εκπόνησε εργασία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και την Ελένη Ανδρέου, επιστημονική υπεύθυνη του Εργαστηρίου, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οπως αναφέρει η κ. Ρούση «υπάρχει διαθέσιμο ερωτηματολόγιο με βάση μια έρευνα που κάναμε και στην πορεία, η συγκεκριμένη δραστηριότητα εξελίχθηκε προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με πολλά σχολεία της περιοχής μας».

Στόχος και προσδοκία των εμπνευστών της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί και να εδραιωθεί στο μέλλον, προκειμένου να εμπλουτιστούν με αξιόλογες προτάσεις και δράσεις, οι καινούργιες ιδέες και ενημερωτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του σχολείου.

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Ρούση «μέσω του site επιθυμούμε να αναδείξουμε το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, υπάρχει προσβάσιμο ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορούν να συμπληρώνουν οι μαθητές, ενώ παράλληλα αναρτούμε σχετικά άρθρα, προκειμένου να αναδεικνύεται με κάθε διακριτικότητα, το έργο που αναπτύσσεται στα σχολεία».

Πρόκειται για ένα ενημερωτικό site, το οποίο δημιουργήθηκε με απώτερο στόχο να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης των σχολείων. Να αποτελέσει μακροπρόθεσμα δίκτυο, με επίκεντρο την ανάπτυξη ουσιαστικών παρεμβάσεων πάνω στο bullying και τις συλλογικές δράσεις. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο των σχολείων που υλοποιούν προγράμματα σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ερευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» επισημαίνει η κ. Ρούση, η οποία δεν παραλείπει, κλείνοντας, να υπογραμμίσει την εθελοντική συνεισφορά των εκπαιδευτικών, για την επίτευξη του κοινού στόχου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου