ΤΟΠΙΚΑ

Stop Bullying θα γράψουν με τα σώματά τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου

stop-bullying-θα-γράψουν-με-τα-σώματά-τους-μαθητές-633258

Αντιμέτωποι με καθημερινά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έρχονται καθηγητές

«Stop Bullying» είναι το σύνθημα που θα δημιουργήσουν σήμερα με τα ίδια τους τα σώματα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, χτυπώντας… γροθιά ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα στα σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι ίδιοι οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες θα αποτελέσουν κάθε ένα από τα γράμματα του συνθήματος που θα αναγραφεί με ανθρώπινες παρουσίες στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Βόλου. Στόχος να ταξιδέψει σε κάθε σχολική μονάδα το μήνυμα κατά της σχολικής βίας, που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις εντός και εκτός σχολικών αιθουσών.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου, κ. Ανδρονίκη Ρηγάκη, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι απλώς υπαρκτό στα σχολεία. Αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Κυρίως οι καθηγητές έρχονται αντιμέτωποι με μαθητές που απειλούν, προσβάλλουν ή ειρωνεύονται συμμαθητές τους που είναι διαφορετικοί από τους ίδιους. Τα παραπανίσια κιλά, μία ιδιαιτερότητα στην ομιλία ή την κίνηση μπορεί να αποτελέσει αφορμή και οι «διαφορετικοί» μαθητές να πέσουν θύματα χλευασμού.

Σε μικρότερο βαθμό εκδηλώνονται και περιστατικά σωματικής βίας. Το παρήγορο, σύμφωνα με την κ. Ρηγάκη, είναι ότι τα παιδιά που ασκούν σχολικό εκφοβισμό, μετά από μία συζήτηση με τους καθηγητές τους, δείχνουν να αναγνωρίζουν το λάθος τους και τα φαινόμενα να μην παίρνουν διάσταση. «Πολλά παιδιά – θύματα απευθύνονται στους καθηγητές και διαμαρτύρονται ότι τους κοροϊδεύουν συμμαθητές τους. Ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες. Οι μαθητές που εκφοβίζουν συμμαθητές τους, μετά από μία συζήτηση που κάνουμε μαζί τους, δείχνουν να αντιλαμβάνονται το λάθος τους», σημείωσε η κ. Ρηγάκη.

Το σχολείο ενώνεται σε μία «γροθιά» σήμερα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό. Εκτός από το δρώμενο που θα κάνουν στο προαύλιο του σχολείου στο μεγάλο διάλειμμα, έχουν ήδη ξεκινήσει, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Κατά της Βίας, να δημιουργούν κολλάζ με ζωγραφιές και συνθήματα. «Τα χέρια τα έχουμε για να δημιουργούμε και να αγκαλιάζουμε, όχι να χτυπάμε», έγραψε μαθητής του σχολείου στο κολλάζ, προκαλώντας συγκίνηση στους συμμαθητές και καθηγητές του.

Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου οι μαθητές της α’ τάξης θα επισκεφθούν το Μουσείο Τσαλαπάτα για να παρακολουθήσουν την αφηγηματική παράσταση με θέμα «Δεν σε φοβάμαι», ενώ οι μαθητές της β’ τάξης θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Αντώνη Πλαγερά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου