ΤΟΠΙΚΑ

Διανομή φρούτων σε μαθητές

διανομή-φρούτων-σε-μαθητές-5519

Από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο το υπουργείο Παιδείας θέτει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία». Σε δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία, το σχέδιο θα υλοποιηθεί με την ευθύνη των κατά τόπους Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε., των διευθυντών Π.Ε., των αρμοδίων σχολικών συμβούλων, των διευθυντών και του διδακτικού προσωπικού των Δημοτικών Σχολείων.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στη Μαγνησία φρούτα θα διανέμονται σε 111 σχολεία και 12.412 μαθητές.

Οι όροι και οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2012-2013 θεσπίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Την υλοποίηση του σχεδίου θα εποπτεύουν και θα παρακολουθούν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, αναφέροντας τυχόν προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα των προϊόντων στις κατά τόπους αρμόδιες επιτροπές ποιοτικού ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από την πλευρά τους οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα εποπτεύουν την υλοποίηση του προγράμματος στα σχολεία της περιοχής ευθύνης τους, ενώ οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού της ενημέρωσης των εκπαιδευτικών περιοχής ευθύνης τους, προκειμένου, στο πλαίσιο έξι διδακτικών ωρών της Ευέλικτης Ζώνης, να υλοποιηθεί πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Στα σχολεία, θα συστηθούν δύο επιτροπές. Η πρώτη θα επιλέξει την καλύτερη αφίσα και το καλύτερο γραπτό. Σε κάθε σχολείο θα υλοποιηθεί διαγωνισμός αφίσας για τις Α’, Β’ και Γ’ τάξεις και διαγωνισμός σύντομου προαιρετικού κειμένου για τις Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεις. Η δεύτερη επιτροπή, που θα συσταθεί σε κάθε σχολείο θα είναι υπεύθυνη για την παραλαβή των προϊόντων.

Προαιρετικά τα σχολεία μπορούν να οργανώσουν εκδηλώσεις-ομιλίες προς τους μαθητές και τους γονείς και κηδεμόνες για τους στόχους του προγράμματος, καθώς και να προγραμματίσουν επισκέψεις μαθητών σε εγκαταστάσεις οργανώσεων παραγωγής, δημοτικές αγορές, αγροτικούς συνεταιρισμούς και συσκευαστήρια, τυποποιητήρια και χυμοποιεία οπωροκηπευτικών

Με την εφαρμογή του Σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία αναμένεται :

Η ενίσχυση των θετικών στάσεων των μαθητών ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, μέσα από τη συγκεκριμένη, οργανωμένη, παρέμβαση.

Η ανάπτυξη επιχειρηματολογίας στο πεδίο της υγιεινής διατροφής, μέσω ομαδοσυνεργατικής αλληλεπίδρασης.

Η αλλαγή των διαιτητικών συμπεριφορών στην κατεύθυνση της αναχαίτισης του επιδημικού φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο περιορισμός του κόστους της Δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου