ΤΟΠΙΚΑ

Τα μαζεύουν από το δρόμο…

τα-μαζεύουν-από-το-δρόμο-549015

Είναι σε τόσο δεινή θέση εκατοντάδες νοικοκυριά στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν λίγα ξύλα για να ζεσταθούν με αποτέλεσμα, όπως ομολόγησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Παντελής Πελεκάνος, «κατά το κλάδεμα των δέντρων από τα συνεργεία του Δήμου περαστικοί πολίτες περισυλλέγουν άμεσα, όχι μόνο τα ξύλα, αλλά ακόμη και τα υπολείμματα, σε ποσοστό 60 – 70%»!!!

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ήταν στη συνέχεια το ίδιο αποκαλυπτικός, αφού, όπως τόνισε, υπάρχουν συμπολίτες από το Βόλο που πηγαίνουν στο Διμήνι όπου στεγάζεται πλέον η Διεύθυνση Πρασίνου του ενιαίου Δήμου Βόλου «για να πάρουν μία αγκαλιά ξύλα για να ζεσταθούν…».

Ακόμη, στην τοποθέτησή του, μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου σημείωσε, ότι από τα 300 περίπου άρρωστα δέντρα της Γορίτσας που κόπηκαν πέρυσι μετά από υπόδειξη του Δασαρχείου και από τα ξύλα που κόπηκαν από το κλάδεμα των δεντροστοιχιών της πόλης, βοηθήθηκαν δεκάδες οικογένειες που είχαν ανάγκη την προμήθεια ξύλων. Πιο συγκεκριμένα το 2012 διατέθηκε ξυλεία από την Υπηρεσία Πρασίνου σε 109 οικογένειες, ενώ από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα, δόθηκαν ξύλα σε 90 οικογένειες.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην οδό Νικοτσάρα, όπου κόπηκαν δώδεκα δέντρα, μπορεί να υπήρξαν, όπως είπε, υπερβολές από την υπηρεσία, έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει ότι σε κάθε περίπτωση, «τα κλαδέματα γίνονται με ευθύνη της υπηρεσίας, με τον απόλυτα ενδεδειγμένο και επιστημονικό τρόπο, τα δε κριτήρια που γίνεται το κλάδεμα, έχουν να κάνουν με το είδος του φυτού, την ηλικία του, το σημείο που βρίσκεται

Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει καρατόμηση, πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος, όμως κάποιες φορές, όπως είπε, πρέπει να κλαδευτούν αυστηρά, ενώ οι αποφάσεις για τον τρόπο κλαδέματος λαμβάνονται από τους γεωπόνους της υπηρεσίας και τα κλαδέματα πραγματοποιούνται από έμπειρους κηπουρούς».

Για τα δέντρα που ήταν επικίνδυνα και κόπηκαν τόσο στο άλσος της Νέας Ιωνίας όσο και στην οδό Νικοτσάρα με Δημάρχου Γεωργιάδου, έγιναν με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρασίνου για λόγους ασφαλείας, αφού εγκυμονούσαν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Πρώτη προτεραιότητα της υπηρεσίας, όπως είπε, θα είναι η αντικατάσταση τους, με την παραλαβή του νέου φυτικού υλικού που προμηθεύεται οσονούπω η Διεύθυνση Πρασίνου, όπως επίσης μέσα στις προτεραιότητες είναι και η αντικατάσταση των δέντρων που έχουν κοπεί στις κεντρικές αρτηρίες και δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Ακόμη ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι πολλά δέντρα είναι επικίνδυνα και ελλοχεύουν κινδύνους για την ακεραιότητα των συμπολιτών μας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δέντρα (μουριές) που είναι στη δυτική πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας.

Στα αξιοσημείωτα της ενημέρωσης του κ. Πελεκάνου, είναι και η επισήμανσή του, ότι η σημερινή δημοτική αρχή επέβαλε για οικοδομικές εργασίες, εκεί όπου είναι απαραίτητη η κοπή δένδρων, να φυτεύεται πολλαπλάσιο φυτικό υλικό (περίπτωση οδού Χατζηαργύρη όπου για κοπή δύο δένδρων φυτεύτηκαν οκτώ κ.α.), ενώ, όπως είπε, καταλήγοντας, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, για πρώτη φορά η υπηρεσία εισηγείται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη την επιβολή προστίμου για αυθαίρετη κοπή δένδρου!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου