ΤΟΠΙΚΑ

Θωράκιση κατά των εξαρτήσεων

θωράκιση-κατά-των-εξαρτήσεων-550152

Πρωτοβουλίες ζωής αναπτύσσονται από τη Σχολή Γονέων του Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς, με στόχο την ενημέρωση των γονιών και τη «θωράκιση» των παιδιών, αντίστοιχα, απέναντι σε κάθε μορφής εξάρτηση. Οδηγός στις συναντήσεις, που πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 5.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, είναι το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, γνωστό ως «Πρόταση ζωής», που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και φορέων της τοπικής κοινότητας και στελεχώνεται από κοινωνικούς επιστήμονες. Σκοπός του Κέντρου Πρόληψης είναι η αποφυγή ανάπτυξης εξαρτησιακής συμπεριφοράς.

Η διαδραστική επικοινωνία που αναπτύσσεται στη Σχολή Γονέων του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς, έχει ως στόχο να αναδείξει τα ενδοοικογενειακά προβλήματα και τις εντάσεις που δημιουργούνται, οδηγώντας αρκετές φορές σε ολέθριους δρόμους τα παιδιά. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο προϊστάμενος του Ναού π. Αντώνιος Χατζημιτούλας, επισημαίνει ότι: «η σωστή οικογενειακή σχέση βοηθάει το παιδί να έχει αυτοπεποίθηση, να πιστεύει στον εαυτό του, να αγαπάει τον εαυτό του, να έχει αρμονικές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, χωρίς να κινδυνεύει ποτέ να πέσει στην παγίδα των εξαρτήσεων».

Το έναυσμα για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεργασία, δόθηκε ουσιαστικά «από τα αιτήματα των γονιών», υπογραμμίζει ο π. Αντώνιος, ο οποίος προσθέτει ότι: «το πρώτο “καταφύγιο” που θα αναζητήσει το παιδί για να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις εντάσεις στο ενδοοικογενειακό του περιβάλλον, είναι οι εξαρτησιογόνες ουσίες και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαία η επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας».

Η παραδοχή ότι η κρίση δημιουργεί εντάσεις στην οικογένεια και η αλλαγή του τρόπου ζωής, στον οποίο είχε συνηθίσει το παιδί, έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση, εντείνει τις ανησυχίες αρκετών γονέων, οι οποίοι ζητούν τη συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργείται.

Ουσιαστικός σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου, καθώς και η ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των παιδιών. Το σεμινάριο συντονίζεται από μία κοινωνική επιστήμονα και θα ολοκληρωθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις, που πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, με κύριους θεματικούς άξονες τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, τις ανάγκες των γονιών, την επικοινωνία στην οικογένεια, την αυτοεκτίμηση, τα συναισθήματα, την πειθαρχία. Τα παραπάνω θέματα θα αναπτυχθούν με την ενεργό συμμετοχή των γονιών, την ανταλλαγή προσωπικών απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι ενδοοικογενειακοί δεσμοί.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου