ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση για τους νεφροπαθείς

συνάντηση-για-τους-νεφροπαθείς-851206

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Βόλου, στην οποία θα τεθεί το ζήτημα της μεταφοράς των νεφροπαθών μετά την ολοκλήρωσης της αιμοκάθαρσής τους από το Νοσοκομείο προς την οικία τους.
Στη συνάντηση θα παρευρεθούν η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου, ο Διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, εκπρόσωποι της αντίστοιχης Ομοσπονδίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, αλλά και οι εργαζόμενοι των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας οι νεφροπαθείς, όταν ολοκληρώνουν την αιμοκάθαρσή τους, δεν είναι πια επείγον περιστατικό, άρα δεν εντάσσονται στη δικαιοδοσία του. Επιπλέον υπάρχει εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας, η οποία δεν επιτρέπει αυτή τη μεταφορά.
Από την πλευρά τους οι οδηγοί των ασθενοφόρων του Νοσοκομείου, που αρμοδιότητά τους είναι τα εξιτήρια, δηλώνουν πως δεν έχουν τις απαιτούμενες ιατρικές γνώσεις για να αντιμετωπίσουν κάποια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί στην υγεία του νεφροπαθή, γι’ αυτό και δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Παράλληλα η σοβαρή έλλειψη του προσωπικού κάνει ανέφικτη την διακομιδή των νεφροπαθών στις οικίες τους.
Έτσι οι νεφροπαθείς και ο τοπικός Σύλλογός τους προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου οι τέσσερις ασθενείς που αυτή την περίοδο δεν έχουν δυνατότητα να μετακινούνται με ίδια μέσα, να μπορούν, αφού ολοκληρώσουν την αιμοκάθαρσή τους, να μεταβούν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

Ερώτηση ΚΚΕ
Το θέμα των νεφροπαθών έφεραν εκ νέου στη Βουλή με ερώτησή τους προς την Υπουργό Υγείας οι Βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Απόστολος Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη προσωπικού, συνεχίζει την υποβάθμιση του δημοσίου τομέα υγείας, περιορίζοντας τις κοινωνικές παροχές στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ε.Ε. που πιστά εφαρμόζει, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας, με κινδύνους ακόμη και για την υγεία και ζωή των ασθενών».
Οι Βουλευτές ρωτούν την υπουργό εάν θα ανακαλέσει την εγκύκλιο που δεν επιτρέπει στο ΕΚΑΒ τη διακομιδή τους από το Νοσοκομείο προς το σπίτι τους κι αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη απαραίτητου μόνιμου νοσηλευτικού, ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου