ΤΟΠΙΚΑ

Στην ΟΚΕ χθες το πρόβλημα του Σπαρτιά

στην-οκε-χθες-το-πρόβλημα-του-σπαρτιά-851206

Με το βλέμμα στραμμένο στους 100 περίπου ιδιοκτήτες που θίγονται στην Α’ Ζώνη της περιοχής Σπαρτιάς από τη δέσμευση του χώρου από την αρχαιολογία συνεδρίασε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) χθες. Τελικά έπεσαν τρεις προτάσεις στο τραπέζι για την εξεύρεση της καλύτερης αλλά και το όσο δυνατόν ταχύτερης λύσης. Μομφή του δημάρχου Αισωνίας Δημήτρη Καντόλα στην προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου.
Οι βασικοί αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή του Σπαρτιά είναι οι δύο λόφοι. Μετά από επιφανειακή έρευνα στην περιοχή έγιναν δύο ανασκαφές μικρής κλίμακας, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν πολλά αρχαία της προϊστορικής εποχής, ενώ στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του λατομείου βρέθηκε ο βωμός από το πολύ σημαντικό ιερό του Ήρωα Ηρακλή.
Σύμφωνα με την κ. Ιντζεσίλογλου, εάν γίνουν ανασκαφές μεγαλύτερης κλίμακας, τότε θα αποκαλυφθεί όλος ο οικισμός της περιοχής, ωστόσο με βάση τα ευρήματα οριοθετήθηκε η περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος.
«Η οριοθέτηση έγινε προς όφελος και των ίδιων των πολιτών. Οι υπόλοιποι χώροι όμως είναι απελευθερωμένοι από εμάς. Μάλιστα πρόσφατα εγκρίναμε δύο άδειες», τόνισε η κ. Ιντζεσίλογλου, διευκρινίζοντας ότι το μόνο που προστατεύεται είναι οι δύο λόφοι.
Να διευκρινιστεί εδώ πως η περιοχή είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες και ειδικότερα η Α’ Ζώνη, 600 συνολικά στρεμμάτων και η Β’ Ζώνη, 250 στρεμμάτων. Στην περιοχή των 600 στρεμμάτων στην οποία έχουν ιδιοκτησία οι περισσότεροι θιγόμενοι, οι δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν είναι είτε απαλλοτρίωση των κτημάτων είτε γεωργική δραστηριότητα με την επίβλεψη της αρχαιολογίας.
«Δεν μιλάμε για τσιφλικάδες στην περιοχή αλλά για φουκαράδες. Άσε που στην περιοχή η μεγαλύτερη έκταση δεν είναι εδάφη που προσφέρονται για ανάπτυξη καλλιεργειών», τόνισε ο κ. Καντόλας, χωρίς όμως να σταματά εκεί.
Άφησε αιχμές για την επιλογή της οριοθέτησης το 2007, για να ανταπαντήσει η κ. Ιντζεσίλογλου πως ο δήμαρχος αμφισβητεί ακόμα και τα θεσμοθετημένα όργανα του Υπουργείου. «Εξηγήστε μου, αφού δίνετε εύκολα τις άδειες, πώς 11 άτομα περίμεναν 11 μήνες και παραπάνω; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χρεοκοπήσει και καταστραφεί και κανένας δεν ενδιαφέρεται. Δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες και φταίει ο πολίτης. Μη μου λέτε όμως ότι όλα γίνονται προς όφελος των πολιτών, όταν έχουν χάσει τα λεφτά τους πάνω από 100 άνθρωποι ,γιατί κ. Ιντζεσίλογλου αν σας πάρουν το σπίτι δεν θα πείτε ότι είναι για καλό», είπε ο κ. Καντόλας.
Οι τρεις προτάσεις
Προσπαθώντας ο πρόεδρος της ΟΚΕ και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης να ηρεμήσει τα πνεύματα και να κατευνάσει το κλίμα κατέθεσε τελικά τρεις προτάσεις για την εξεύρεση λύσης.
Αρχικά πρότεινε να γίνει επίσπευση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των στρεμμάτων άμεσα και παράλληλα επίσπευση των αρχαιολογικών ερευνών, ενώ ως τρίτη πρόταση ήταν μια συνάντηση της κ. Ιντζεσίλογλου με το δήμο Αισωνίας και εκπροσώπους του τμήματος αρχαιολογίας του Π.Θ., ώστε να συζητηθούν εκ νέου τα δεδομένα.
«Είπαμε να πάει ο δήμος με τσαπάκια εφόσον γίνουν τομές να δει και, αν υπάρχουν αρχαία, έχει καλώς, αλλά όχι χρηματοδότηση που μας λέει η αρχαιολογία, γιατί μιλάμε για εκατομμύρια, εκτός αν πουλήσει το σπίτι της η κ. Ιντζεσίλογλο,υ αλλά μάλλον τελικά φοβάται ότι δεν υπάρχει κανένα εύρημα», υπογράμμισε ο κ. Καντόλας, με την κ. Ιντζεσίλογλου στο κλείσιμο της συζήτησης να απαντά πως «η τοποθέτησή σας αμφισβητεί τη φερεγγυότητά μου και φτάνει στα όρια της προσβολής. Όλα αυτά είναι μομφές εναντίον μου και θέτουν σε αμφισβήτηση τη διευθύντρια μιας υπηρεσίας, κάτι που δεν ανέχομαι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου