ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμη για στήριξη η Κομισιόν

ετοιμη-για-στήριξη-η-κομισιόν-851206

Τη διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, αν κριθεί αναγκαίο και εφόσον ζητηθεί, επανέλαβε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν.
Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι για οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ, καθώς δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.
Ερωτηθείς αν η Κομισιόν είναι έτοιμη να «επέμβει αύριο», αν συνέβαινε κάτι σήμερα που να επιδείνωνε τη θέση της Ελλάδας, είπε:
«Ναι. Υπάρχουν συνεχιζόμενες συνομιλίες. Η ιδέα είναι να σχεδιαστεί ένα εργαλείο που να (μπορεί να) χρησιμοποιήσει η Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης. Δεν μπορώ να επεκταθώ στο θέμα του μηχανισμού (…) Αν ζητηθεί, η ΕΕ είναι αποφασισμένη να δράσει».
Στη συνέχεια, είπε ότι τον τελευταίο μήνα οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από ελληνικής πλευράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε πως με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνεται «μια ελληνική λύση στα ελληνικά προβλήματα».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό που έχει τονίσει και στο οποίο εξακολουθεί να επιμένει η Επιτροπή είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα δυνατό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό Πρόγραμμα Σταθερότητας που να διασφαλίζει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση του ελλείμματος, κάτι που, όπως πρόσθεσε, εξασφαλίζεται με τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που ελήφθησαν.

Το ασφάλιστρο κινδύνου
To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (cds) μειώθηκε, ενώ το spread στα 10ετή ομόλογα κινείται σταθεροποιητικά, λίγο κάτω από τις 300 μονάδες βάσης.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στις 274,4 μονάδες βάσης, από 290,9 μονάδες βάσης.
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος διαμορφώνεται τώρα στα 274.400 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους.
«Τα cds βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα και το μόνο ίχνος θετικών ειδήσεων και για τα δυο ομόλογα (ελληνικό, πορτογαλικό) είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας σκιαγράφησε το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αν εφαρμοστεί», είπε στο Reuters dealer από το Λονδίνο που θέλησε να διατηρήσει τη ανωνυμία του.
Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο κινείται στο εύρος των 290 – 300 μονάδων βάσης.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα το spread μπορεί να υποχωρήσει προς τις 250 μονάδες. Ανεπίσημος στόχος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η πτώση -και η σταθεροποίηση- κάτω από τις 200 μονάδες βάσης.
Η ραγδαία υποχώρηση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα απαιτεί την παρέμβαση της ΕΕ, καθώς στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα ύψους 24,2 δισ. ευρώ.
Από τις αρχές του 2010 το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί περί τα 18,6 δις, από τα οποία έχει διαθέσιμα 9,8 δις, καθώς οι υποχρεώσεις στο α΄ τρίμηνο ήταν 8,8 δισ. ευρώ.
Έτσι, ως τα τέλη Μαΐου πρέπει να καλύψει ένα ποσό της τάξεως των 14,4 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκαλύπτει πότε η κυβέρνηση θα ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε νέο δανεισμού, αφού «περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Η τάση πτώσης των spread, συνέχισε ο υπουργός, «αναμένεται να συνεχιστεί και θα δούμε πότε θα προχωρήσουμε σε νέα έκδοση ομολόγων».
Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους: «Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση ακόμη για νέα έκδοση ομολόγων και δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε νέο δανεισμό σύντομα» ανέφερε στο Reuters o επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
«Ασπίδα» προστασίας
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να δεχθεί κρατικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση (απ αυτή που η ίδια ορίζει ως ελάχιστα αποδεκτή) ως ενέχυρο για τα δάνεια που χορηγεί, εάν αυξηθεί το επιτόκιό τους, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας, Αξελ Βέμπερ.
Σε συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της Bundesbank, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως η ύπαρξη ενός επιπέδου αξιολόγησης ως όριο για τη χορήγηση δανείων δεν είναι απαραίτητα η μόνη λύση.
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ακόμα δεκτά από την ΕΚΤ και ότι δεν αμφιβάλει πως η προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος θα «εκτιμηθεί από τους οίκους αξιολόγησης».
Εάν δεν αλλάξουν οι κανόνες, τότε η ΕΚΤ (όπως έχει ήδη πει) από τον Ιανουάριο του 2011 θα κάνει αποδεκτούς τίτλους με ελάχιστη αξιολόγηση «Α-». Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, καταθέτοντας ως εχέγγυα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Αντιπαραγωγικό» το ΕΝΤ
Η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες με προβλήματα χρηματοδότησης είναι «αντιπαραγωγική» και αντιβαίνει στους κανόνες της ΕΕ, είπε.
«Η όποια συζήτηση για διασώσεις είναι απολύτως αντιπαραγωγική. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των σχεδίων για δημοσιονομική μεταρρύθμιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό.
«Η Ελλάδα έχει βάλει μια αξιόπιστη στρατηγική στο τραπέζι και οι αγορές αντέδρασαν μειώνοντας τα spread, που σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, ακόμα και αν δεν είναι κάτω από τις ίδιες συνθήκες, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Δεν βλέπω καμία ανάγκη για περαιτέρω συζητήσεις» κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου