ΤΟΠΙΚΑ

Γιγαντώνεται το πρόβλημα της έλλειψης αντιδραστηρίων στα νοσοκομεία

γιγαντώνεται-το-πρόβλημα-της-έλλειψη-544908

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου, προς τον Υπουργό Υγείας, επισημαίνοντας τη μεγάλη έλλειψη των αντιδραστηρίων, που είναι απαραίτητα για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της ΗIV λοίμωξης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, οι ελλείψεις αυτές αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται τα εξής: «Επανερχόμαστε μετά από 2 μήνες στο ίδιο θέμα, που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και των φορέων του HIV και για το οποίο είχαμε καταθέσει ερώτηση στη βουλή (με Α.Π.: 2583/13-1-2017). Αφορά το σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στη χώρα μας με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων, τα οποία χρησιμεύουν για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της εξέτασης για τον ΗΙV ιό. Τα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει μένουν ακόμα αναπάντητα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταδεικνύοντας την τραγική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιώντες για την υγεία τους ασθενείς.

Έχει διαπιστωθεί ότι έχουν σταματήσει, εδώ και ενάμιση (1,5) χρόνο, οι παραγγελίες των εξετάσεων για τον ιατρικό έλεγχο των νοσούντων από τον ιό HIV (AIDS). Σύμφωνα με πληροφορίες «μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 5000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 1500 δείγματα,, ενώ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας άλλα 400 δείγματα». Το μείζον αυτό πρόβλημα ελλείψεων αντιδραστηρίων διογκώνει καθημερινά το πρόβλημα της καθυστέρησης παράδοσης εξετάσεων στους οροθετικούς ασθενείς. Η Ιατρική κοινότητα αλλά και ο Σύλλογος Θετική Φωνή των οροθετικών ατόμων στον ιό ΗΙV, επισημαίνουν πως η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους, αποτελεί θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία προς την εξάλειψη της νόσου, καθώς μόνο έτσι οι άνθρωποι που ζουν με ΗΙV καθίστανται σχεδόν μη μεταδοτικοί. Η πολύχρονη συνέχιση μη επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης των αντιδραστηρίων και η άρνηση να επισπευστούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών προμηθειών αντιδραστηρίων από τους αρμόδιους φορείς (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για ακόμη μια φορά, ως παντελώς αδιάφορη για τη Δημόσια Υγεία και για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στην συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα της κοινωνίας μας. Δεν επιτρέπεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια υλικού να μένει εδώ και καιρό στο στάδιο σύνταξης του κειμένου!

Κατόπιν αυτών, Ερωτάστε:

1) Για ποιους λόγους δεν έχει προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων;

2) Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τη σύνταξη τελικού κειμένου του διεθνούς διαγωνισμού για τη προμήθεια των αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου