ΤΟΠΙΚΑ

Το νερό προτεραιότητα του ΤΕΕ Μαγνησίας

το-νερό-προτεραιότητα-του-τεε-μαγνησί-54475

Θα διοργανωθεί ημερίδα για τα θέματα του ύδατος

Στην ανάδειξη του προβλήματος του νερού και την εξεύρεση λύσεων για την ορθή διαχείρισή του ύδατος και τη διασφάλιση της απαιτούμενης ποιότητας και ποσότητας προχωρεί το ΤΕΕ Μαγνησίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα λειψυδρίας, που ταλαιπώρησαν την πόλη το καλοκαίρι.

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ αποφάσισε στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίασή της, ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και το Τεχνικό Επιμελητήριο ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους, να προχωρήσει σε έμπρακτες δράσεις.

Εξουσιοδοτήθηκε έτσι η Διοικούσα Επιτροπή να ορίσει τριμελή επιτροπή για τη διοργάνωση ημερίδας, η οποία θα αφορά στην αποτύπωση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, στην αναζήτηση τρόπων αύξησης των διαθέσιμων πηγών υδροληψίας, την υφαλμύρωση και την αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το ΤΕΕ στο θέμα του νερού είναι ότι για την επιτυχής διοργάνωση της εκδήλωσης θα γίνει εκ νέου σύγκληση της Διοικούσας με αποκλειστικό αντικείμενο το νερό.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γιώργος Τσαλαπόρτας, ο οποίος πρότεινε την ανάδειξη του θέματος του νερού, με βασικές παραμέτρους τη διαχείριση, την ποιότητα, την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων και προτάσεων από τεχνικής πλευράς.

Τα προβλήματα με το νερό εντείνονται χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα, είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας, Αλέξανδρος Γούναρης, χημικός μηχανικός, τονίζοντας ότι, επειδή το θέμα είναι τεράστιο, η Αντιπροσωπεία το διέκρινε σε υποενότητες.

Ο ίδιος ενημέρωσε: «Η αξιοποίηση όλων των μελετών που έχουν γίνει για το θέμα του νερού όσον αφορά στην ποιότητα και την ποσότητά του, είναι ένα ζήτημα που θα αναλάβει η τριμελής επιτροπή ενδεχομένως επικαιροποιώντας ακόμη και στοιχεία.

Η δεύτερη ενότητα αφορά στους τρόπους αύξησης των διαθέσιμων πηγών υδροληψίας, που μπορούν να γίνουν με την παραμονή και αξιοποίηση των επιφανειακών νερών, όπως μικρά φράγματα σε χείμαρρους και λιμνοδεξαμενές. Η τρίτη ενότητα αφορά στην αφαλάτωση με σκοπό να εξεταστούν οι σύγχρονες μέθοδοι και το κόστος τους.

Η τελευταία ενότητα είναι η αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού, με χρήση, όπως άρδευση καλλιεργειών ή χώρων πρασίνου – αναψυχής και δεδομένου ότι ο Βιολογικός τυγχάνει μία άριστης ποιότητας επεξεργασία και ενδείκνυται για τη χρήση» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου