ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» 100 μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές

στον-αέρα-100-μικροπωλητές-στις-λαϊκές-543500

Δεν έχουν ανανεώσει ακόμη τις άδειές τους εν αναμονή της τροποποίησης του νόμου

Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 100 μικροπωλητές λαϊκών αγορών που δεν μπορούν να ανανεώσουν τις άδειές τους, λόγω έλλειψης φορολογικής, ασφαλιστικής και δημοτικής ενημερότητας. Η τροποποίηση του Νόμου θέμα για το οποίο έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ο Δήμος Βόλου, δεν έχει ακόμη εκδοθεί, με αποτέλεσμα δημοτικές υπηρεσίες και μικροπωλητές να είναι σε… ομηρία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, μικροπωλητές και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Αρης Σαββάκης, συναντήθηκαν προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Από το σύνολο των 150 μικροπωλητών, μόλις το ένα τρίτο, οι 50 περίπου δηλαδή, έχουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να ανανεώσουν τις άδειές τους. Οι υπόλοιποι από τις 2 Μαρτίου οπότε και θα έπρεπε να έχουν τις απαιτούμενες άδειες, είναι στον «αέρα», διότι δεν μπορούν να εκδώσουν είτε ασφαλιστική, είτε φορολογική, είτε δημοτική ενημερότητα.

Περιμένουν την τροποποίηση του Νόμου, σε διαφορετική περίπτωση και αν ισχύσουν τα δικαιολογητικά που ζητούνται έως σήμερα, οι λαϊκές αγορές θα αδειάσουν από πάγκους, καθώς τα 2/3 των μικροπωλητών δεν θα έχουν άδειες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100 μικροπωλητές θα βγουν στην ανεργία με ό,τι συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

«Αυτή τη στιγμή οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με ανοχή. Κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχαν εκδοθεί οι άδειες. Περιμένουμε την τροποποίηση του Νόμου για να δοθεί λύση στο θέμα. Ως Δήμος δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμη πρέπει να περιμένουμε», ανέφερε ο κ. Σαββάκης.

Στο πλαίσιο αυτό Δήμος και μικροπωλητές, αποφάσισαν να πιέσουν για την έκδοση της τροποποίησης του Νόμου που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο. «Θα συγκαλέσουμε σύσκεψη με τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να πιέσουν για την τροποποίηση του Νόμου και μάλιστα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο κ. Σαββάκης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προταθεί η αναθεώρηση των διατάξεων του αρ. 39 παρ. 2 του Ν.4264/2014 κυρίως ως προς τις χρονικές δεσμεύσεις και την εξασφάλιση φορολογικής, ασφαλιστικής και δημοτικής ενημερότητας των επαγγελματιών πωλητών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του συνόλου του κλάδου να ανταποκριθούν και να μη χάσουν την άδεια άσκησης του βιοποριστικού τους επαγγέλματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου