ΤΟΠΙΚΑ

Self test την ώρα της εφόδου: «Καμπάνες» σε επιχειρήσεις στον Βόλο

self-test-την-ώρα-της-εφόδου-καμπάνες-σε-επι-536153

Εψαχναν φαρμακείο από την πίσω πόρτα… για να γλιτώσουν το πρόστιμο

Αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις βρέθηκαν Βολιώτες ελεγκτές υγιεινής και ασφάλειας, κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου και παροχής υπηρεσιών για να διαπιστωθεί αν έχουν διενεργηθεί τα self test ή όχι.

Tην ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη ο αιφνιδιαστικός έλεγχος των ελεγκτών, εργαζόμενοι και εργοδότες έτρεχαν από την πίσω πόρτα αναζητώντας φαρμακείο. Έψαχναν να προμηθευτούν τα self test εκ των υστέρων, προβάλλοντας δικαιολογίες ότι δεν είχαν χρόνο να κάνουν τον έλεγχο νωρίτερα, μήπως και γλυτώσουν την χρηματική ποινή.

Οι δικαιολογίες φυσικά δεν έπεισαν τους ελεγκτές. Βεβαιώθηκαν πρόστιμα με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Μολονότι τα self test για κορονοϊό διατίθενται δωρεάν, αρκετοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αμέλησαν τη διαδικασία. Ετσι μοιραία έπεσαν «καμπάνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήσεις πλέον καλούνται να πληρώσουν ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ. Το πρόστιμο για καθέναν από τους εργαζόμενους για τον οποίο δεν έχει υποβληθεί η σχετική δήλωση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ανέρχεται στα 500 ευρώ.

«Ο νόμος είναι σαφής. Ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Σε περίπτωση που αυτές δεν τηρούνται τα κλιμάκια είναι υποχρεωμένα να βεβαιώσουν πρόστιμα. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία εάν δεν προσκομίσει βεβαίωση αρνητικού τεστ», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας Μάγδα Ηλιδάκη.

Σύμφωνα με την κ. Ηλιδάκη, πριν τη βεβαίωση των προστίμων υπήρξε μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι επιθεωρητές έκαναν μεν ελέγχους, αλλά δεν βεβαίωναν πρόστιμα.

«Είναι οξύμωρο το ίδιο το κράτος να διαθέτει δωρεάν τα self test και οι εργαζόμενοι να μην κάνουν χρήση του μέτρου. Εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν υποχρέωση να τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία του υπ. Εργασίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον που εργάζονται», πρόσθεσε η ίδια.

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test μία φορά την εβδομάδα. Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου