ΤΟΠΙΚΑ

Γκρίνιες γιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα της Μαγνησίας

γκρίνιες-γιατρών-στα-εμβολιαστικά-κέ-533050

Δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η αποζημίωση υπερωριών για την απογευματινή απασχόληση και τις Κυριακές

Δυσφορία και γκρίνια από γιατρούς στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα πρωί και απόγευμα. Ενώ συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία» και εμβολιάζουν πολίτες εκτός του ωραρίου τους καθημερινές και Σαββατοκύριακα, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί ότι θα τους καταβληθεί αποζημίωση για τις υπερωρίες που κάνουν.

Ζητούν άμεσα να εξασφαλιστεί πρόσθετο κονδύλι για την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας, ως μεικτή εφημερία των γιατρών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Με αφορμή την εργασία των νοσοκομειακών γιατρών στα εμβολιαστικά κέντρα, είτε των Κέντρων Υγείας, είτε στα νοσοκομεία, το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των υγειονομικών και του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το υπουργείο εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχει πρόσθετη αμοιβή στους γιατρούς που στελεχώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων και επίσης να μην υπάρχει πρόσθετη αμοιβή τις καθημερινές για τους γιατρούς που στελεχώνουν τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων υγείας ως τις 10 μ.μ., με την δικαιολογία του «απογευματινού τακτικού ωραρίου», για αυτό και ακόμη παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με το αν θα καταβληθούν υπερωρίες ή όχι.

Το θέμα έχει τεθεί στο υπουργείο από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών που έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών γιατρών από Κέντρα Υγείας του νομού, καθώς επίσης και από την υπόλοιπη επικράτεια.

«Από την πρώτη στιγμή που κλήθηκαν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να λειτουργήσουν εμβολιαστικές γραμμές, έχει ζητηθεί η υπερωριακή εργασία των γιατρών των νοσοκομείων και των Κ.Υ που απασχολούνται στα εμβολιαστικά κέντρα να αποζημιώνεται σαν εφημερία κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Αυτό όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ηλιάνα Κεράνη, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, αρμόδια στο εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στη δομή.

«Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της στο επίμαχο θέμα. Το ωράριο των γιατρών είναι συγκεκριμένο. Ωστόσο από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί όλα έχουν ανατραπεί, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα πλέον λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, ακόμη και Κυριακή, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πρόκειται για εργατοώρες που πρέπει να πληρωθούν», προσθέτει η ίδια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου