ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα… κληρώνει για Μεσογειακούς

σήμερα-κληρώνει-για-μεσογειακούς-851206

Σήμερα το πρωί στη Μάλτα… κληρώνει η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων αν το 2013 θα γίνουν τελικά στο Βόλο και στη Λάρισα οι…κουτσουρεμένοι 17οι Μεσογειακοί Αγώνες.

Μέχρι χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της μεσογειακής αθλητικής οικογένειας, ο Αλγερινός Αμ. Αντάντι, περίμενε από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο το χαρτί με την υπογραφή του ότι εγγυάται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα ποσά που προβλέπουν οι « εξορθολογισμένοι προϋπολογισμοί» που απέστειλε πριν από δέκα μέρες η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή, όσον αφορά στα ποσά που θα χρειαστούν για τα έργα αθλητικής υποδομής και για το κόστος λειτουργίας της ΟΕΜΑ.

Το ίδιο χαρτί με τις εγγυήσεις της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου που ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους, είχε υπογράψει μετά από συνεννόηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη και ο Υπουργός Εργασίας Ανδρ. Λοβέρδος, που έδινε τις διαβεβαιώσεις για το ποσό που θα χρειαστεί για την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού τόσο στο Βόλο, όσο και στη Λάρισα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε και στον εξορθολογισμένο προϋπολογισμό των Αγώνων, ο οποίος ανέρχεται σε 240.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 150.000.000 ευρώ είναι το κόστος κατασκευής για τα δύο Μεσογειακά Χωριά σε Βόλο και Λάρισα, τα 40.000.000 ευρώ είναι για έργα αθλητικής υποδομής και τα 50.000.000 ευρώ για τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής, από τα οποία τα 28.000.000 θα πληρωθούν από την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα 22.000.000 ευρώ θα εξασφαλιστούν από χορηγούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα έργα αθλητικής υποδομής έχουν μειωμένους κατά το ήμισυ προϋπολογισμούς σε σχέση με όσα προϋπολογιστεί αρχικά. Από το Δήμαρχο Βόλου ζητήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά για το κάθε έργο ξεχωριστά, προκειμένου να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις σε σχέση με όσα υπήρχαν στον αρχικό Φάκελο Διεκδίκησης, αλλά αρνήθηκε, δεσμευόμενος ωστόσο ότι θα το πράξει μέσα στις επόμενες μέρες.

«Πονοκέφαλος» από Γερουλάνο

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στο Δήμο δεν είναι και η πλέον ιδανική, πολλώ δε μάλλον που χθες είδαν το φως της δημοσιότητας νέες δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM σύμφωνα με τις οποίες «οι αγώνες είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια» είπε και πρόσθεσε: «τους κάνουμε όμως επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση χωρίς κανένα σχεδιασμό και μας εξέθεσε παγκόσμια. Σήμερα λοιπόν είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση να μη διοργανώσουμε του Μεσογειακούς, αλλά παρ’ όλα αυτά είμαι έτοιμος να λάβω μία τέτοια απόφαση, αν χρειαστεί».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου