ΤΟΠΙΚΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ: Κοινότυπες πολυκατοικίες του ‘60 και ’70!

μεσογειακο-χωριο-κοινότυπες-πολυκατ-851206

Κοινότυπες πολυκατοικίες με το σύστημα αντιπαροχής της περιόδου 1960-1970 χαρακτηρίζει το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας το σχεδιασμό των κτηρίων του Μεσογειακού Χωριού. Παρ’ όλα αυτά προτείνει προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τρόπους, προκειμένου τα κτήρια να γίνουν βιοκλιματικά και να γίνει πραγματικότητα.

Αρχικά το Τ.Ε.Ε. επισημαίνει στην επιστολή του πως οι προτάσεις του συστάθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σχεδιασμός στο εσωτερικό των κτηρίων είναι δεδομένος, όπως και το πλήθος των κατοικιών, ο αριθμός των ορόφων ωστόσο ακόμη δεν του έχουν κοινοποιηθεί οι προδιαγραφές των υλικών.
Ξεκινώντας, η Διοικούσα Επιτροπή σημειώνει πως θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα θέματα σύγχρονων πρακτικών, όπως η λειτουργικότητα και η βιοκλιματική απόκριση του κτιριακού αποθέματος, η οποία έχει ήδη μελετηθεί από τη μελετητική ομάδα του Ο.Ε.Κ.
Η σύνδεση του Μεσογειακού Χωριού με τον ιστό της πόλης θα πρέπει να είναι ομαλή και να βελτιστοποιούνται οι συνδέσεις του οδικού δικτύου της πόλης με τις νέες χαράξεις του «Χωριού» και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα δίκτυα των ποδηλατοδρόμων.
Ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να δοθεί στην αποφυγή του φαινομένου ιδρυματοποίησης (ghetto), μέσω προσεγμένης χωροταξικής οργάνωσης.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του σχεδιασμού θα διαδραματίσει ο αδόμητος χώρος, με την οργανωμένη φύτευση στο προσκήνιο και παρασκηνιακά με την ανακύκλωση του νερού (διαχείριση όμβριων υδάτων για πότισμα κ.λ.π.).
Το Τ.Ε.Ε. επιμένει στο ζήτημα της φύτευσης, γιατί θα επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής. Επιπρόσθετες στρατηγικές στον εξωτερικό χώρο θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια μείωσης της ενέργειας για το φωτισμό με ταυτόχρονο περιορισμό της οπτικής ρύπανσης.
Στα προτεινόμενα κελύφη των κτιρίων θα ήταν επιθυμητό, σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε.,  να κατασκευαστούν φυτεμένα δώματα (αν και μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων), ενώ τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν εν γένει πρέπει να έχουν οικολογική πιστοποίηση.
Επιπρόσθετα συστήματα θέρμανσης, ψύξης και ηλιακοί θερμοσίφωνες θα πρέπει να ενταχθούν στο κέλυφος των κτηρίων ως πρότυπα για να αποφευχθούν κακέκτυπα του παρελθόντος, οδηγώντας το συγκρότημα σε αισθητική υποβάθμιση.
Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και μορφολογική αντιμετώπιση των κτιρίων του Μεσογειακού Χωριού, το Τ.Ε.Ε. εκτιμά ότι σαφώς υπολείπεται των απαιτήσεων που θα είχε για ένα μεγάλο δημόσιο έργο. Ο σχεδιασμός των κτηρίων παραπέμπει σε κοινότυπες πολυκατοικίες με το σύστημα της αντιπαροχής της περιόδου 1960 – 1970.
 
Η απαίτηση για οικονομική αντιμετώπιση των κτηρίων, επ’ ουδενί λόγο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη απομείωση και υποβάθμιση του τελικού αισθητικού και αρχιτεκτονικού αποτελέσματος.
Τέλος, στην επιστολή του το Τ.Ε.Ε. επισημαίνει πως τα κτίρια του συγκροτήματος με τον ίδιο ακριβώς προϋπολογισμό και χωρίς
υπερβολές σε ακριβές τεχνολογίες και νέα υλικά, θα μπορούσαν να δώσουν με έξυπνο τρόπο, στοιχεία για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και όχι να αναπαράγουν ένα μοντέλο, για το οποίο κανείς δεν πρέπει να είναι περήφανος.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου