ΤΟΠΙΚΑ

Χώρος μνήμης στη Δράκεια

χώρος-μνήμης-στη-δράκεια-532759

Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από την εκτέλεση στη Δράκεια 115 κατοίκων από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Η εφετινή επέτειος εκτός από την καθιερωμένη επιμνημόσυνη τελετή τιμάται με διήμερο αφιέρωμα μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Αγριάς κι Αρτέμιδος και την Τοπική Κοινότητα Δράκειας. Στο πλαίσιο αυτό μετά την τελετή, θα πραγματοποιηθεί και το άνοιγμα για πρώτη φορά του Χώρου Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943». Ο νέος αυτός χώρος στεγάζεται στο μικρό οίκημα επάνω ακριβώς από το ιστορικό καφενείο της κάτω πλατείας και θα λειτουργεί με ευθύνη κι εποπτεία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε συνεργασία με τον τοπικό αναπτυξιακό και πολιτιστικό σύλλογο «Η Δράκεια».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας περιλαμβάνει στον

Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Τέλεση Μνημοσύνου για τους εκτελεσθέντες. Ομιλία από την Kαθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν.

Στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων, προγραμματίζεται απόδοση τιμών στους εκτελεσθέντες, με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, απαγγελία τoυ ποιήματος του Γ. Φάτση «Ο Τύμβος» από τον Σπύρο Μαβίδη, κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών από άγημα του Στρατού και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου. Μετά την τελετή θα ακολουθήσουν καφές στο Ιστορικό καφενείο της κάτω πλατείας και ξενάγηση στο Χώρο Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943».

Η δημιουργία του Χώρου Μνήμης «Δράκεια 18.12.1943» στον τόπο του μαρτυρίου (κάτω πλατεία Δράκειας), 70 χρόνια μετά, αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής στον τόπο και τους κατοίκους του. Από το 2000 περίπου, στο πλαίσιο του μαθήματος «μνήμη και προφορική ιστορία» στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ανθρωπολόγος Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν πραγματοποιεί έρευνα προφορικής ιστορίας στη Δράκεια. Η καθηγήτρια και ομάδα φοιτητών παίρνουν συνεντεύξεις από επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων. Είναι η πρώτη φορά που η ιστορία της Δράκειας γίνεται αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και η πρώτη φορά που θύματα του συμβάντος και κάτοικοι του χωριού καταθέτουν τις μνήμες τους για το γεγονός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου