ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν φουγάρα οι Βολιώτες

παραμένουν-φουγάρα-οι-βολιώτες-851206

Οι τιμές των τσιγάρων μπορούν να έχουν πάρει την ανηφόρα, ωστόσο οι Βολιώτες συνεχίζουν να είναι αληθινά…φουγάρα. Χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης, εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο ενδεχόμενο οι νεοέλληνες να απαλλαγούν σύντομα από τη συγκεκριμένη βλαβερή συνήθεια.
Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος για την απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους, είπε ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας ότι μόνη ελπίδα είναι αν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας αντιληφθούν το υψηλό κόστος νοσηλείας και θεραπείας των καπνιστών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία και το οποίο φτάνει και τα 3.000 ευρώ όταν νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Οι επισημάνσεις Γουργουλιάνη έγιναν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο του Βόλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή τη συνεργασία του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων (ΔΟΥΚ) του Δήμου Βόλου με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα υλοποίησης προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών για τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία κ.λ.π.).
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, όπως είπαν ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης και η Πρόεδρος του ΔΟΥΚ Ντίνα Παπαστεφάνου, πραγματοποιείται η καταγραφή των καπνιστικών συνηθειών των δημοτών που έρχονται στα Κοινωνικά Κέντρα του Οργανισμού στις περιοχές Αγίων Αναργύρων και Νέας Δημητριάδος, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και για τη δυνατότητα ένταξής τους σε ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα υποβοήθησης της διακοπής καπνίσματος.
Συνολικά, όπως είπαν οι υπεύθυνοι του Δήμου, 1.400 άτομα έχουν διαβεί τα τελευταία χρόνια τα Κοινωνικά Κέντρα στις περιοχές των Αγίων Αναργύρων και της Νέας Δημητριάδας, για τα οποία τηρείται -όπως τονίστηκε- ατομικός φάκελος υγείας και γίνεται καταγραφή της συνολικής κατάστασης υγείας μέσω της Κάρτας Υγείας, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία για:
- τις συνήθειες διατροφής
- τις συνήθειες άσκησης
- τις συνήθειες διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου
- τις καπνιστικές συνήθειες όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες για την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, τις τυχόν προσπάθειες διακοπής και τα κίνητρα αυτών, τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν με τις τυχόν αυξομειώσεις κ.λ.π. Επίσης συμπληρώνεται η κλίμακα Fargestrom για τον χαρακτηρισμό του καπνιστή (βαρύς, ελαφρύς, μέτριος καπνιστής κ.λ.π.).
Οι 400 καπνιστές που εντοπίστηκαν ενημερώθηκαν ατομικά:
- για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος γενικά αλλά και περισσότερο συγκεκριμένα σε σχέση με τα ειδικά προβλήματα υγείας που πιθανόν αντιμετώπιζαν.
- για το πρόγραμμα υποβοήθησης διακοπής καπνίσματος του Οργανισμού και τη δυνατότητα ένταξής τους σε αυτό.
- για τη δυνατότητα συμμετοχής στις ομάδες θεραπευτικής άσκησης οι οποίες γίνονται με φυσικοθεραπευτή υπό την επίβλεψη ιατρού.
Η ενημέρωση των ωφελουμένων έγινε με βάση τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος στον οργανισμό και οφέλη από την αντικατάσταση μίας βλαβερής συνήθειας (κάπνισμα) με μία υγιεινή συνήθεια (άθληση). Οι υπεύθυνοι του Δήμου σημείωσαν ότι τα παραπάνω έτυχαν καλύτερης αποδοχής στις γυναίκες οι οποίες εντάχθηκαν κατά πλειοψηφία στις ομάδες θεραπευτικής άσκησης του Οργανισμού. Όλες οι γυναίκες, όπως πρόσθεσαν, που συμμετέχουν στις ομάδες άσκησης, αναφέρουν ότι αντικαθιστώντας μία βλαβερή συνήθεια με μία άλλη, υγιεινή, απέκτησαν μεγαλύτερο εύρος στην αναπνοή, λαχανιάζουν λιγότερο ή καθόλου, το αίσθημα κόπωσης μειώθηκε και αισθάνονται μεγαλύτερη ευεξία. Στα κίνητρά τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για τη διακοπή συμπεριλαμβάνεται η ευθύνη που αισθάνονται ότι έχουν απέναντι στα παιδιά τους και στο… καλό παράδειγμα στο οποίο πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουν. Η κ. Παπαστεφάνου είπε ότι από τις 67 γυναίκες που ήταν βαρείες καπνίστριες που μπήκαν στο πρόγραμμα, οι δέκα διέκοψαν το κάπνισμα, ενώ οι 47 το μείωσαν και εντάχθηκαν σε προγράμματα θεραπευτικής γυμναστικής.
Ακόμη στη συνέντευξη ήταν παρόντες και μίλησαν καταθέτοντας την προσωπική τους εμπειρία από το πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος του ΔΟΥΚ η κ. Ελενα Δημητρίου και ο κ. Αντώνης Βαΐτσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου