ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Αξιον Εστί δημιούργησαν την πόλη του μέλλοντος

μαθητές-του-αξιον-εστί-δημιούργησαν-τ-530318

Την πόλη του μέλλοντος δημιούργησαν μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Αξιον εστί», οι οποίοι κατέκτησαν τη δεύτερη θέση σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Μαθητές Δημοτικού, και πήραν το εισιτήριο για την τελική φάση που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στην αίθουσα Γ. Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ.

Οι μαθητές του Άξιον εστί, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά πακέτα, σχεδίασαν, εφάρμοσαν και κατασκεύασαν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία προσομοίωσε το θέμα του διαγωνισμού «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Scratch.

Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής, που βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Πληροφορικής και Ρομποτικής του Άξιον εστί κ. Τσιάνου Δημήτριου, δημιούργησαν μια πόλη-μοντέλο, μια πόλη του μέλλοντος, με κεντρικό άξονα τα μέσα μαζικής μεταφοράς του αύριο.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της προώθησης χρήσης «ενεργειακά καθαρών» μορφών μετακίνησης, δημιούργησαν ένα καινοτόμο μέσο μαζικής μεταφοράς, το οποίο «μένει ακίνητο σε κυλιόμενο δρόμο».

Αυτή η ιδέα έγινε πράξη μέσα από τη lego κατασκευή, η οποία παρουσιάστηκε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δημοτικών Σχολείων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο υπερυψωμένος κυλιόμενος δρόμος με το όχημα του μέλλοντος, διασχίζει μια ολόκληρη πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη, διευκολύνοντας τη πρόσβαση σε κάθε σημείο. Η επιβίβαση των ανθρώπων γίνεται χρησιμοποιώντας ειδικούς ανελκυστήρες, καθώς και ξεχωριστό ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ.

Φουτουριστικά κτήρια, φιλικά προς το περιβάλλον και η δεντρόφυτη πόλη έκλεψαν τη παράσταση στο διαγωνισμό που διεξήχθη στη Λάρισα στις 12/3/2017. Tα πάντα λειτουργούν βασιζόμενα στη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, κάνοντας χρήση ηλιακών συλλεκτών σε κάθε σημείο της πόλης (ecomobility).

Η ομάδα που συμμετείχε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, αποτελεί ένα κομμάτι της σχολικής κοινότητας του Άξιον εστί, το οποίο εξέφρασε μέσα από αυτό το έργο την ανάγκη για μια εναλλακτική ιδέα στο τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, δίνοντας το έναυσμα στους τοπικούς φορείς για μία καλύτερη πόλη. Αυτή η ομάδα αποτελούμενη από τους Πολύμερο Μάρκο, Παλαιοπάνο Δημήτριο, Αποστολόπουλο Παντελεήμων, Μελαχρινό Ντάνιελ Απόστολο, Καβούρα Βασίλειο και Παïζάνο Αλέξανδρο, κατάφερε να κατακτήσει σε περιφερειακό επίπεδο τη δεύτερη θέση στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Μαθητές Δημοτικού, και έτσι να πάρει το εισιτήριο για τη τελική φάση, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου στην αίθουσα Γ. Κασιμάτης στο ΟΑΚΑ. Οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνονται από τον WRO Hellas.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής μαθητής της ομάδας, Πολυμέρου Μάρκος, περιέγραψε ολόκληρη τη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή, καθώς και ο προγραμματισμός της, ώστε να λειτουργήσει σε πραγματικό χρόνο σε μια πόλη του αύριο, μέσα από το πρόγραμμα του scratch. Όλα αυτά, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα, κατάφερε να τα μεταδώσει στους έγκριτους ανθρώπους του WRO, οι οποίοι είδαν το εγχείρημα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Επόμενη στάση για την ομάδα του Άξιον εστί είναι το ΟΑΚΑ όπου θα παρουσιαστούν σε μια ακόμη γιορτή για τον κόσμο της ρομποτικής, προσδίδοντας επιπλέον στοιχεία στη υπάρχουσα κατασκευή, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την «πόλη του αύριο. Θα ολοκληρωθεί έτσι το πολύ όμορφο ταξίδι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο για εκατοντάδες ομάδες, προπονητές και μαθητές στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου