ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για μονοδρομήσεις σε Ζάχου και Καραμπατζάκη

πράσινο-φως-για-μονοδρομήσεις-σε-ζάχο-516115

Πράσινο φως για τη μονοδρόμηση των παρόχθιων οδών, Ζάχου και Καραμπατζάκη, άναψε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κανονιστική θα κατατεθεί προς έγκριση στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα εκπονηθεί η τεχνική μελέτη με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και τον προϋπολογισμό των εργασιών.

Μία πρώτη προσέγγιση της μορφής που θα πάρουν οι δύο παρόχθιοι δρόμοι, παρουσίασε ο διευθυντής Βιώσιμης Κινητικότητας, Κ. Καραγιάννης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, στους δύο δρόμους θα διαμορφωθούν φαρδιά πεζοδρόμια πλάτους 2,7 μέτρων και ποδηλατόδρομοι πλάτους 1,5 μ. από την πλευρά του χειμάρρου. Ανάμεσα σε ποδηλατόδρομους και στο δρόμο θα υπάρχει διαχωριστικό ασφαλείας με χαμηλή φύτευση, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν εσοχές για θέσεις στάθμευσης και ασφαλείς διαβάσεις για τους πεζούς. Οι δύο δρόμοι, αν και θα είναι διαμπερείς, η Ζάχου από τη Λαρίσης προς τον Περιφερειακό και η Καραμπατζάκη από τον Περιφερειακό προς τη Λαρίσης, θα λειτουργήσουν ως ήπιας κυκλοφορίας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης, χαρακτήρισε τη μονοδρόμηση των δύο παρόχθιων δρόμων ως μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που θα γίνουν τα τελευταία 25 χρόνια. Απαντώντας δε, στην αντιπρόταση μερίδας της μειοψηφίας για διαμόρφωση της Ζάχου στα πρότυπα της Καραμπατζάκη, υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση η Ν. Ιωνία θα οδηγούνται σε «ασφυξία».

Υπέρ της μονοδρόμησης τοποθετήθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Βόλου και Ν. Ιωνίας, κ.κ. Ιωάννα Ζωμένου και Σοφία Μαχαίρα, υποστηρίζοντας ότι θα βελτιωθεί η λειτουργία της πόλης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Μουλάς, υπογράμμισε ότι στη Ν. Ιωνία δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος που να δίνει διαμπερή κίνηση με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο παρόχθιων δρόμων, όπως έγινε στον Άναυρο.

Μίνι περιφερειακός

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από τις μειοψηφίες, οι οποίες δέχθηκαν επίθεση από στελέχη της πλειοψηφίας ότι δεν είναι θετικοί σε ό,τι καλό αφορά την πόλη. Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου υπογράμμισε ότι επιχειρείται η δημιουργία ενός μίνι περιφερειακού, ενώ την ένστασή του για την Καραμπατζάκη εξέφρασε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός, υποστηρίζοντας ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Από την άποψη του επικεφαλής διαφοροποιήθηκε η δημοτική σύμβουλος και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Τσοπουρίδου που δήλωσε απολύτως σύμφωνη στη ρύθμιση, ενώ παρών ψήφισε ο κ. Τέλης Δουλόπουλος αρνούμενος να καταψηφίσει αλλά και να υπερψηφίσει τη ρύθμιση.

«Μας πηγαίνετε 25 χρόνια πίσω. Κινείστε χωρίς όραμα και σχεδιασμό. Μας παρουσιάσατε μια μελέτη κοροϊδία. Πάτε να δημιουργήσετε δύο συλλεκτήριες οδούς αντί να διεκδικήσετε την ολοκλήρωση του Περιφερειακού», είπε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος.

Ο ανεξάρτητος Κ. Γαργάλας σημείωσε ότι καμία σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη δεν μιλά για λειτουργία των δύο παρόχθιων ως ζεύγος, ενώ η Φωτεινή Κοκκινάκη, υπογράμμισε ότι επιχειρείται η θυσία ενός έργου που έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια στο βωμό του αυτοκινήτου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φ. Λαμπρινίδης προειδοποίησε ότι «το έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί όσο κι αν χτυπιέστε κάτω».

Επιστολή κατοίκων

Με τη φράση «Αυτή την απόφασή σας να τη θυμάστε…», υπογράφοντες δημότες Βόλου και Ν. Ιωνίας, αντιδρούν στη μονοδρόμηση και διάνοιξη της Καραμπατζάκη, που αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου.

Όπως αναφέρουν: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά δεδομένα στην περιοχή της Καραμπατζάκη ΑΜΕΣΑ, καθώς και στην οδό Ζάχου, με δεδομένη την εμμονή της Δημοτικής Αρχής Βόλου για σύνδεσή τους με τις οδούς Λαρίσης και Περιφερειακό. Ταυτόχρονα η χρήση αυτών των δρόμων ως συλλεκτήριες οδοί και σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις κυκλοφοριακών φόρων, επιβαρύνονται άμεσα και όλοι οι κάθετοι προς τις οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη οδοί».

Η Επιλογή Ευθύνης

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Επιλογή Ευθύνης. Καταγγέλλει μεταξύ άλλων τη δημοτική αρχή ότι: «Αντί να υψώνουν το λάβαρο των διεκδικήσεων, όπως υποσχόταν προεκλογικά η δημοτική πλειοψηφία, έχουν κυριολεκτικά “καταπιεί τη γλώσσα” τους, επί δυόμιση ολόκληρα χρόνια, για όλα τα μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης και ποιότητας ζωής της πόλης που υπερβαίνουν τις τυπικές αρμοδιότητες του δήμου και έχουν καταδικάσει την πόλη σε απομόνωση από όλα τα κέντρα αποφάσεων».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου