ΤΟΠΙΚΑ

Πυρά για τον Βιολογικό

πυρά-για-τον-βιολογικό-548071

Πυρά από αντιπολιτεύσεις και διαμαρτυρόμενους πολίτες, ότι επιχειρείται συνειδητή απαξίωση του Βιολογικού Καθαρισμού με στόχο την εκχώρηση της λειτουργίας του σε ιδιώτη με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, δέχθηκε η δημοτική αρχή Βόλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε μετά από έγγραφο αίτημα 17 δημοτικών συμβούλων μειοψηφιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μειοψηφίες ζήτησαν ανάκληση της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, βάσει της οποίας ανατέθηκε σε ιδιώτη η μελέτη πέντε σεναρίων για τη λειτουργία του Βιολογικού, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί την απαρχή της ιδιωτικοποίησής του, ωστόσο η πρόταση καταψηφίστηκε, με τη δημοτική αρχή να επικαλείται προεκλογική της δέσμευση και να εμμένει σε αυτή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να εκχωρηθεί σε ιδιώτη καμία λειτουργία του δήμου ή της ΔΕΥΑΜΒ. Μάλιστα, από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε ως άνευ ουσίας, και καταγγέλθηκε ότι το θέμα εγείρεται με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

Μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές ελλείψει απαρτίας, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι για να συζητήσει, σύμφωνα με το αίτημα 17 δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών, για τα προβλήματα στη λειτουργία του Βιολογικού που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Παγασητικού αλλά και για την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή του. Η συνεδρίαση έγινε παρουσία μελών της Συμμαχίας για το Νερό, που επιτέθηκαν με συνθήματα και γιουχαΐσματα κατά της δημοτικής αρχής.

«Θα μας βρείτε μπροστά σας αν προχωρήσετε την ιδιωτικοποίηση», είπε στην έναρξη της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος των πολιτών, Ευ. Γαλανόπουλος.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έπεσε στον Παγασητικό από το 2015 ανεπεξέργαστο λύμα, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ «να προχωρήσει με διαδικασία εξπρές την ανάθεση της μελέτης για τη λειτουργία του Βιολογικού σε ιδιώτη». Υποστήριξε ότι ο Βιολογικός παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας λόγω των γηρασμένων εγκαταστάσεών του και υπογράμμισε ότι χρειάζεται χρηματοδότηση για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι σκόπιμα απαξιώνεται η λειτουργία του για να περάσει στα χέρια ιδιώτη, και εγκάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές της Μαγνησίας που δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα. «Πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται», είπε, μεταξύ άλλων.

Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, μίλησε για αποτυχημένους χειρισμούς και πειραματισμούς της δημοτικής αρχής στον Βιολογικό με αποτέλεσμα την απαξίωσή του, και χαρακτήρισε ολέθρια την πολιτική ιδιωτικοποίησής του. Κατήγγειλε ότι η ΔΕΥΑΜΒ αρνείται τις μετρήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, ότι δεν έχει ενημερώσει υπεύθυνα την κοινωνία, ενώ έκανε λόγο για καταδρομική ενέργεια με την ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας σε ιδιώτη. «Θέλετε να νομιμοποιήσετε την προειλημμένη απόφασή σας για ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού», είπε.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, επεσήμανε ότι η μελέτη δεν αφορά την ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη δομή δεν πρέπει επουδενί να περάσει σε χέρια τρίτων, και υποστήριξε ότι η μελέτη θα έπρεπε να ανατεθεί κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού. «Ίσως μερικοί υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τη λειτουργία του Βιολογικού. Δεν είναι λύση όμως η ιδιωτικοποίηση», είπε, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαχείριση των λυμάτων ή η μονάδα παραγωγής ενέργειας.

Για μεθόδευση από τη ΔΕΥΑΜΒ της ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, τονίζοντας ότι οι δεσμεύσεις περί του αντιθέτου όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αντιθέτως, επιτείνουν την ανησυχία. «Έχετε αποδείξει πόσες κωλοτούμπες μπορείτε να κάνετε», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική κι ότι βάζει πλάτη σε αυτή. Για υποκρισία κατήγγειλε και στελέχη των άλλων μειοψηφιών, που αποδέχονται ιδιωτικοποιήσεις σε κεντρικό επίπεδο. Ο ίδιος μίλησε για ανυπαρξία έργων, μετακινήσεις έμπειρου προσωπικού και απαξίωση της λειτουργίας του Βιολογικού «για να πέσει σαν ώριμο φρούτο η ιδιωτικοποίηση».

Στις μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Βιολογικό, στις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, που μίλησε για ιδιώτη, και στην πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης για τη μελέτη, αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος, Κ. Γαργάλας, υποστηρίζοντας ότι ο χαρακτήρας του Βιολογικού πρέπει να παραμείνει δημόσιος, και πρότεινε έργα αναβάθμισής του μέσα από την αποπληρωμή των χρεών του δήμου στη ΔΕΥΑΜΒ.

Επένδυση για να επιλυθούν τα λειτουργικά προβλήματα του Βιολογικού, ζήτησε και ο ανεξάρτητος Γιάννης Μολοχίδης. Την ανάγκη μελέτης για την αναβάθμιση του Βιολογικού με στόχο την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος Θεολόγος Διαμαντένιας, ενώ η ανεξάρτητη Φωτεινή Κοκκινάκη υποστήριξε ότι αντί της διάθεσης ποσού για την μετατροπή του Εκθεσιακού σε Συνεδριακό, θα μπορούσαν να δρομολογηθούν έργα στον Βιολογικό.

«Είστε οι βασιλιάδες της κωλοτούμπας», είπε απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή ο ανεξάρτητος Νίκος Κανελλής, ζητώντας ξεκάθαρη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι ο Βιολογικός δεν πρόκειται να εκχωρηθεί σε ιδιώτη.

Για «παιχνίδι εντυπώσεων από πλευράς των μειοψηφιών», μίλησε ο ανεξάρτητος Νίκος Χαυτούρας, καταγγέλλοντας «ορισμένους που σήμερα το παίζουν αγωνιστές», ότι «αποπροσανατολίζουν και δουλεύουν τους πολίτες». Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις.

Για όψιμη ευαισθησία σε οικολογικά θέματα κατήγγειλε μέλη των μειοψηφιών η αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βιολέτα Καντόλα, αναφέροντας ότι δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία στη ρύπανση του Παγασητικού από βιομηχανίες για τον έλεγχο των οποίων είναι αρμόδια η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

«Πάντα υπήρχε πρόβλημα με τον Βιολογικό. Γιατί τώρα αυτό το μεγάλο νταβαντούρι; Δεν πρέπει να κάνουμε μία τεχνική μελέτη να δούμε τι φταίει; Να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά; Η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη και θα δώσει λύση», είπε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσος Μπατζιάκας.

Τα περί ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού διέψευσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης. «Αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων», είπε προκαλώντας αντιδράσεις από τους πολίτες: «Φέρτε το γιατρό», «Μας περνάς για ηλίθιους;».

Ο κ. Γαλάτης επέμεινε ότι ο Παγασητικός είναι καθαρός και προκάλεσε όποιον θέλει να κάνει μετρήσεις στην έξοδο του Βιολογικού στο Αγκίστρι.

Τα πυρά στις αντιπολιτεύσεις ανταπέδωσε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού. «Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Δημιουργείτε θέμα χωρίς να υπάρχει. Η προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής παραμένει: δεν θα εκχωρηθεί καμία υπηρεσία του δήμου ή της ΔΕΥΑΜΒ σε ιδιώτες. Αυτό είναι ρητή δέσμευση», δήλωσε κατηγορηματικά.

Οι μειοψηφίες ζήτησαν ανάκληση της απόφασης της ανάθεσης της μελέτης σε ιδιώτη από τη ΔΕΥΑΜΒ, ωστόσο η πρόταση καταψηφίστηκε τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τον ανεξάρτητο Ν. Χαυτούρα. Δεν ψήφισε η παράταξη της Δύναμη Βόλου, που είχε προτείνει τη δημιουργία Διεύθυνσης Αποχέτευσης, ώστε ο δήμος να πάρει στα χέρια του την κατάσταση με τον Βιολογικό.

Η καταψήφιση προκάλεσε αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους πολίτες, που ανάρτησαν πανό και φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «Έξω η μαφία από το δήμο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου