ΤΟΠΙΚΑ

Στα δικαστήρια για μικροδιαφορές

στα-δικαστήρια-για-μικροδιαφορές-513487

Στα δικαστήρια, ως ύστατη λύση για να επιλύσουν οικονομικές διαφορές έως 5.000 ευρώ, καταφεύγουν δεκάδες πολίτες κάθε χρόνο. Τα περιθώρια της υπομονής τους εξαντλήθηκαν μετά από πολύμηνη αναμονή. Οι επιχειρήσεις τους φεσώθηκαν. Τα νοικοκυριά τους ζημιώθηκαν. Ζητούν αναγνώριση από το Ειρηνοδικείο Βόλου των οφειλών.

Χθες μόνο, στο Ειρηνοδικείο Βόλου συζητήθηκαν τουλάχιστον δέκα τέτοιες υποθέσεις με διαφορές μεταξύ ιδιωτών κατά κύριο λόγο. Κάθε τρεις μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πολίτης προσφεύγει στα δικαστήρια και υποβάλει αίτηση για αστική διαφορά.

Από την αρχή του χρόνου κατατέθηκαν συνολικά 28 αγωγές. Το 2016, παρά την πολύμηνη αποχή, το σύνολο των αιτήσεων ήταν 134, ενώ το 2015 ήταν 238 και το 2014 187. Ο ενάγων υποβάλει εγγράφως το αίτημά του και αναφέρει όλα τα νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία που έχει στην κατοχή του για να υποστηρίξει το δίκιο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις υποθέσεις αφορούν σε πώληση διαφόρων αντικειμένων και τη μη αποπληρωμή τους. Επιχειρήσεις τρέχουν στα δικαστήρια για την αναγνώριση των οφειλών. Απευθύνθηκαν στους οφειλέτες τους με τηλεφωνήματα και ειδοποιήσεις, αλλά αποπληρωμή των ποσών δεν είδαν.

Η κρίση δημιουργεί πλέον οικονομική ασφυξία. Ποσά της τάξεως των 5.000 ευρώ βγαίνουν για τις επιχειρήσεις με μεγάλη δυσκολία. «Δανεικά» από τράπεζες ή συγγενείς δεν υπάρχουν.

Οι υποθέσεις συζητούνται στην ισόγεια αίθουσα του Ειρηνοδικείου με τη διαδικασία των μικροδιαφορών σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα κατάθεσης των αιτημάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, γίνονται εν τη απουσία των οφειλετών. Η συζήτηση στο Ειρηνοδικείο πραγματοποιείται κανονικά εφόσον ο μηνυτής είναι παρόντας. Οι ισχυρισμοί του, ωστόσο, δεν θεωρούνται ομολογημένοι από μόνη την ερημοδικία του εναγομένου.

Μετά τη συζήτηση των υποθέσεων οι αποφάσεις του δικαστηρίου βγαίνουν μετά από κατά μέσο όρο τεσσάρων μηνών. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εκτελεστή, δηλαδή τελεσίδικη. Υπάρχει πάντως και το δικαίωμα άσκησης αναστολής της ερημοδικίας αν και εφόσον αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί για τους λόγους για τους οποίους συνέβη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου