ΤΟΠΙΚΑ

Με προβλήματα θα ανοίξουν τα σχολεία

με-προβλήματα-θα-ανοίξουν-τα-σχολεία-489088

Εντονη ανησυχία επικρατεί στους εκπαιδευτικούς κόλπους για τη στελέχωση των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά. Αφενός οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών κατέρριψαν φέτος κάθε ρεκόρ, αφετέρου το Υπουργείο μειώνει ριζικά τους διορισμούς και την τοποθέτηση αναπληρωτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι πως τα σχολεία δεν θα έχουν προσωπικό στις 13 Σεπτεμβρίου.

Τις επιφυλάξεις του κράτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος αναφορικά με την πλήρη στελέχωση των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο ίδιος σημείωσε πως το Υπουργείο σχεδιάζει να μειώσει τους διορισμούς κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και τους αναπληρωτές κατά 70%.
«Θα δημιουργηθούν τεράστια κενά, εάν το Υπουργείο προχωρήσει σ’ αυτές τις περικοπές και το πρόβλημα ήδη φαίνεται να οξύνεται και από τις πολλές αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης. Για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν, είναι επιτακτικό να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και να εισέλθουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία» τόνισε ο κ. Μούσιος.
Σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, ο πρόεδρος του συλλόγου σχολίασε πως στην πρώτη φάση των αποσπάσεων καταγράφηκαν 135 κενά, ενώ από αυτά ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα 97 εκπαιδευτικών.
Αυτό σημαίνει όμως πως έμειναν 38 κενές θέσεις. Σ’ αυτές τις θέσεις όμως έρχονται να προστεθούν και ορισμένοι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν.
«Από αυτούς τους 97 εκπαιδευτικούς που ήρθαν στο νομό είναι κάποιοι που έχουν λάβει άδειες, όπως εκπαιδευτικές, ανατροφής κ.α. Το θέμα όμως είναι πως αυτοί δεν θα μπορέσουν να διδάξουν, αν και τυπικά φαίνονται ότι αποσπάστηκαν σε σχολεία του νομού. Εάν στη β’ φάση των αποσπάσεων δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, τότε θα έχουμε έντονο πρόβλημα στα σχολεία», υπογράμμισε ο κ. Μούσιος.
Τέλος ο κ. Μούσιος σημείωσε πως θα πρέπει οι διαδικασίες να επισπευστούν, να εξεταστούν οι αιτήσεις αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, να διοριστούν αναπληρωτές μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν στα σχολεία στις αρχές Σεπτεμβρίου για να μπορέσει να οργανωθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου