ΤΟΠΙΚΑ

Καταπολέμηση της υπεραλίευσης

καταπολέμηση-της-υπεραλίευσης-511621

Μότο της εκστρατείας που θα περάσει μέσα από τα δημοτικά σχολεία -δύο στο Βόλο- είναι «αφήνω το γόνο να γίνει γονιός»

Τους μαθητές ως «όχημα» μεταβίβασης του μηνύματος ότι η κατανάλωση γόνων συντελεί στην υποβάθμιση των θαλασσών και την καταστροφή των αλιευμάτων, «επιστρατεύει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «teachers4europe».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Το πρόβλημα της υπεραλίευσης στις ευρωπαϊκές θάλασσες δείχνει να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με αρκετά είδη αλιευμάτων να κινδυνεύουν με εξαφάνιση εάν συνεχιστεί η μη αειφόρος και μη βιώσιμη αλιεία.

Με μότο «αφήνω το γόνο να γίνει γονιός», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλεί τους «teachers4europe» να γίνουν πρεσβευτές της πολιτικής προστασίας των ευρωπαϊκών θαλασσών, μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα στους μαθητές τους, προκειμένου κι εκείνοι με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν τους γονιούς τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φέτος δύο δάσκαλοι από το Βόλο.

«Τeachers4europe»

Στο Βόλο και συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο Ξενία, φιλοξενείται από χθες η συνάντηση των συμμετεχόντων στο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «teachers4europe» 2013 – 2014. Η συνάντηση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άρη Πετρουλάκη, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπάρχει στη δημόσια εκπαίδευση και που έχει να κάνει με την παντελή έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης γύρω από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στόχος είναι μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία, οι μικροί μαθητές να ενημερωθούν για την Ε.Ε., να νιώσουν Ευρωπαίοι και αύριο να καταστούν ενεργοί πολίτες. «Η Ε.Ε. ως απλή ένωση κρατών – μελών, δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να γίνει Ευρώπη των πολιτών της», ανέφερε ο κ. Περουλάκης.

Οπως μάλιστα παρατήρησε, το πρόγραμμα παρουσιάζει ήδη μεγάλη επιτυχία, αφού τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις δύο προηγούμενες εκστρατείας για την ανακύκλωση και ενάντια στο κάπνισμα.

Η επιλογή του Βόλου, όπως σημείωσε ο κ. Περουλάκης, δεν ήταν τυχαία για την τρέχουσα συνάντηση. Η πόλη καταγράφει από τις καλύτερες συμμετοχές εκπαιδευτικών ως teachers στο πρόγραμμα. Την πρώτη χρονιά, συμμετείχαν εθελοντικά επτά δάσκαλοι, πέρυσι ένας και φέτος δύο, η κ. Πλακαρού από το 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στις Αλυκές και ο κ. Δήμου από το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Σε αυτή τη συνάντηση θα καταρτιστούν οι ambassadors του προγράμματος, δηλαδή ένας πιο στενός κύκλος δασκάλων που θα επιστρέψουν στο νομό τους και θα εκπαιδεύσουν τους επόμενους teachers, με στόχο το πρόγραμμα να πολλαπλασιαστεί στις τάξεις των δημοτικών.

«Πιστεύω πολύ στην επιρροή των παιδιών στους γονείς τους», ανέφερε ο κ. Περουλάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμου, ενός εκ των teachers που δραστηριοποιούνται στο Βόλο, υποστήριξε ότι οι μαθητές αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό τα προγράμματα, που στοχεύουν στην προαγωγή της ιδέας και στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μαθητές από μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ιδίως σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ιδέα βάλλεται», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση το δικό της μήνυμα έστειλε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Βόλου, κ. Σούλα Μπαρτζιώκα. Μίλησε για μια διττή δράση που απευθύνεται άμεσα στους εκπαιδευτικούς, ουσιαστικά όμως αφορά στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες της Ε.Ε.

«Διανύουμε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη καλείται να επαναπροσδιοριστεί. Σήμερα, σε περίοδο κρίσης, όχι μόνο οικονομικής αλλά και αξιών, η συζήτηση για την κοινωνική αλλαγή επικεντρώνεται στο αίτημα για συνεργασία και συνύπαρξη των λαών σε μια ενιαία κοινότητα ανθρώπων. Διατυπώνεται το αίτημα για μια Ένωση δημοκρατική, που με άξονα το παρελθόν, την ιστορία, τον πολιτισμό, θα επαναπροσδιοριστεί», τόνισε η κ. Μπαρτζιώκα.

Οχημα οι μαθητές

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δάσκαλοι και μέσω αυτών οι μαθητές καλούνται να γίνουν το όχημα μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μεταλαμπαδεύσει στην κοινωνία το μήνυμα της προστασίας των ευρωπαϊκών θαλασσών και αλιευμάτων.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμβουλο της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρίας Δαμανάκη, κ. Δημήτρης Γιωτάκο, το πρόβλημα της υπεραλίευσης στις ευρωπαϊκές θάλασσες είναι μεγάλο.

«Η κατανάλωση του γόνου, δηλαδή ψαριών που δεν έχουν ακόμη προλάβει να γίνουν γονείς και να αναπαραχθούν, είναι μία κακή πρακτική, που συντελεί στην υποβάθμιση των θαλασσών μας και στην καταστροφή του αλιεύματος. Λανσάρουμε την εκστρατεία επικοινωνίας με τίτλο: «αφήνω το γόνο να γίνει γονιός» ώστε τα μικρά παιδιά να μπορέσουν να αντιστρέψουν τις κακές καταναλωτικές συνήθειες των γονιών τους στην ταβέρνα, στο εστιατόριο, στη λαϊκή, στο σούπερ μάρκετ, να τους αποτρέπουν από την αγορά και κατανάλωση του γόνου. Η αναστροφή αυτής της κακής συνήθειας θα έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά κυρίως για την οικονομική ευημερία αυτών που ασχολούνται με την αλιεία, δηλαδή των ψαράδων και φυσικά των εμπόρων και εστιατόρων», επεσήμανε ο κ. Γιωτάκος.

Εξαφανίζονται μικρά ψάρια

Οπως επεσήμανε ο κ. Γιωτάκος, η κατανάλωση του γόνου συντελεί στην εξαφάνιση των ειδών και αυτό μεσο-μακροπρόθεσμα οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό όλων των κλάδων. «Θεωρούμε στην Ελλάδα ότι είναι μια αθώα καταναλωτική συνήθεια. Θεωρούμε το γόνο μια λιχουδιά πάνω στο τραπέζι, αλλά ενέχει κινδύνους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πρέπει αποτρέψουμε τους κινδύνους και για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συνήθεια», τόνισε ο ίδιος.

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα κοινή αλιευτική πολιτική, η οποία στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Έχει καταγραφτεί ο πληθυσμός των αλιευμάτων ανά είδος και έχει εκτιμηθεί η διάρκεια ζωής τους αν συνεχιστεί η αλιεία με τον ίδιο τρόπο. Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Μεσόγειο, εντοπίζεται στον τόνο που είναι περιζήτητος στην Ιαπωνία, ενώ από τις Βόρειες ευρωπαϊκές θάλασσες το σκουμπρί σχεδόν εξαφανίζεται.

Στις ελληνικές θάλασσες το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μικρά ψάρια όπως η μαρίδα, η γόπα και η σαρδέλα, που απειλούνται κυρίως λόγω των πρακτικών αλίευσης. Γρι – γρι και μηχανότρατες φέρονται να καταστρέφουν τα λιβάδια των Ποσειδωνιών, το βυθό δηλαδή όπου αναπαράγονται τα ψάρια, ενώ απαράδεκτη χαρακτηρίστηκε και η πρακτική αλιείας με δυναμίτιδα. Ο κ. Γιωτάκος ζήτησε καλύτερο έλεγχο της αλιείας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι μικροί παράκτιοι αλιείς που αγαπούν τη θάλασσα και την προστατεύουν, που στοχεύουν σε συγκεκριμένα είδη και μπορούν υπολογίσουν ποσότητες που μπορούν να αλιεύσουν.

Η Ε.Ε. διαθέτει χρηματοδοτικά κονδύλια για να καταστήσουν τα σκάφη και τα εργαλεία τους πιο επιλεκτικά (π.χ. δίχτυα με μεγαλύτερο άνοιγμα ματιού για να ξεγλιστρούν οι γόνοι). Ήδη είναι ενεργείς οι χρηματοδοτήσεις από το 2007 έως 2013, ενώ πρόκειται να ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής για την περίοδο από το 2014 έως το 2020.

(Φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου