ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 30% του μεταφορικού έργου για τα φορτηγά

μείωση-30-του-μεταφορικού-έργου-για-τα-φ-513004

Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης, που είδαν το μεταφορικό έργο να περιορίζεται κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, μέσα στην περίοδο των γιορτών. Η αύξηση της τιμής στους σταθμούς των διοδίων αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στο ήδη «ροκανισμένο» εισόδημά τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Κοντέινερς, φορτία για τοπικές βιομηχανίες, ακόμη και τρόφιμα, διακινήθηκαν σε μικρότερες ποσότητες μέσα στο Δεκέμβριο, με τους μεταφορείς να βλέπουν το έργο τους να περιορίζεται σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα φορτία που διακινήθηκαν από και προς τη Μαγνησία, ήταν σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης, Απ. Πίτσο, περιορισμένα σε ποσοστό 30%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη και μέσα στις γιορτές, οπότε και οι μεταφορείς ήλπιζαν να πάρουν ανάσα, πολλά φορτηγά να έχουν τραβήξει χειρόφρενο.

Οπως εξηγεί ο κ. Πίτσος, το περιορισμένο μεταφορικό έργο μέσα στις γιορτές, αποτέλεσε απλώς… συνέχεια του κατήφορου. Σε σχέση με τρία χρόνια πριν, το μεταφορικό έργο έχει περιοριστεί σε ποσοστό 40% έως 50%, με τους ιδιοκτήτες φορτηγών να αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν έστω κι ένα υποτυπώδες μεροκάματο.

Χαρακτηριστικό του πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος των μεταφορών είναι ο αριθμός των «σταθμευμένων» φορτηγών δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με τον κ. Πίτσο, από το σύνολο των 400 φορτηγών που δραστηριοποιούνται στο νομό μόλις τα 50 ή 60 φορτηγά -σχεδόν το 15%- κινείται καθημερινά στους δρόμους κι αυτό εκ περιτροπής.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, εκτιμούν ότι το ήδη «ροκανισμένο» μεροκάματό τους, θα εξανεμιστεί με την αύξηση της τιμής στους σταθμούς των διοδίων. Από φέτος, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τη φορολογία ύψους 26% από το πρώτο ευρώ και φυσικά το ήδη ακριβό πετρέλαιο κίνησης.

«Με όλα αυτά δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και τις λιγοστές δουλειές που υπάρχουν τις χάνουμε από μεταφορείς από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αλβανία», σημείωσε ο κ. Πίτσος, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις του κλάδου, με αφορμή την αύξηση των διοδίων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου