ΤΟΠΙΚΑ

Υπ’ ατμόν για τους εμβολιασμούς ~ Το 70% των πυροσβεστών έχει ήδη εμβολιαστεί

υπ-ατμόν-για-τους-εμβολιασμούς-το-70-τω-510015

Η διαταγή του αρχηγείου για μετακίνηση των ανεμβολίαστων από την ΕΜΑΚ και το σιωπηρό τελεσίγραφο, που ενδέχεται να λήξει το φθινόπωρο

Η είδηση ότι Λαρισαίος πυροσβέστης που υπηρετούσε στην ΕΜΑΚ Λάρισας (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής) μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία διότι δεν είχε εμβολιαστεί, δεν πέρασε στα «ψιλά» στη Μαγνησία.

Και αυτό διότι μπορεί στον νομό να μην υπάρχει οργανικά αυτή η υπηρεσία, τα στελέχη όμως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών θα απασχολήσει και τα υπόλοιπα τμήματα του Σώματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Απόστολο Κουφογεώργο που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μέχρι στιγμής στον νομό έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ένα ποσοστό 70% των πυροσβεστών.

Στο υπόλοιπο 30% συμπεριλαμβάνονται πυροσβέστες που έχουν νοσήσει από covid και έχουν ακόμη αντισώματα, αλλά και ορισμένοι που παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

«Εκτιμώ ότι σταδιακά και εκείνοι οι συνάδελφοι που διατηρούν επιφυλάξεις θα πειστούν ότι είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός και θα κάνουν το εμβόλιο», ανέφερε σχετικά ο κ. Κουφογεώργος.

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι θα είναι προτιμότερο να ενεργοποιηθούν όσοι ακόμη δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν, διότι δεν αποκλείεται από τον Οκτώβριο και μετά η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα να αγγίξει και τον δικό τους κλάδο.

Προς το παρόν πάντως από τις οκτώ ΕΜΑΚ που λειτουργούν οργανικά στην επικράτεια μετακινούνται 54 ανεμβολίαστοι πυροσβέστες, με διαταγή του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο.

Οι 54 πυροσβέστες μετακινούνται σε «όμορες» υπηρεσίες, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για την αντικατάστασή τους.

«Η πόρτα της ΕΜΑΚ είναι πάντα ανοιχτή για όποιους από τους 54 πυροσβέστες που έχουν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και θέλουν να επιστρέψουν», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, που πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής των μελών της ΕΜΑΚ, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν εμβολιαστεί.

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις ανεμβολίαστων πυροσβεστών διευκρίνισε πως από την ΕΜΑΚ Αττικής, που είναι και η μεγαλύτερη, έχουν μετακινηθεί συνολικά 19 άτομα και από 5 κατά μέσο όρο από υπόλοιπες.

Στα Ιωάννινα υπήρξαν δύο μετακινήσεις και από μία σε Λαμία και Λάρισα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είχε αποφασιστεί από τον ίδιο τον αρχηγό του Σώματος στις 18 Μαΐου. Τότε είχε γνωστοποιηθεί ότι στους υπαλλήλους που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο ή δεν το είχαν προγραμματίσει, θα δινόταν περιθώριο έως τις 11 Ιουνίου να το πράξουν.

Με το ίδιο έγγραφο, οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ καλούνταν να ενημερώσουν έως τις 21 Μαΐου πόσοι μόνιμοι υπάλληλοί τους είχαν εμβολιαστεί και πόσοι δεν είχαν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, είχε δοθεί μια άτυπη παράταση έως το τέλος Ιουλίου αλλά αυτά τα 54 μέλη των ΕΜΑΚ αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν.

Η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών υπάγεται στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύρια ευθύνη την διάσωση κάτω από ακραίες καταστάσεις. Η ΕΜΑΚ αναλαμβάνει διασώσεις αγνοουμένων από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, αλλά και τροχαία ατυχήματα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου