ΤΟΠΙΚΑ

Εμβολιαστικά κέντρα στην τριτοβάθμια; ~ Μελετάται το σχετικό σχέδιο

εμβολιαστικά-κέντρα-στην-τριτοβάθμι-510222

Καταφατικά γνέφουν ο πρύτανης και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Θετικά τα σχόλια, που διατυπώνουν ο πρύτανης και καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με την προοπτική δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων στα Πανεπιστήμια. Καταθέτοντας την άποψή τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων, στην προστασία του πληθυσμού και στην προκειμένη περίπτωση των ακαδημαϊκών πολιτών από την πανδημία.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα Πανεπιστήμια σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ώστε να διευκολύνει τους φοιτητές, που θα επιστρέψουν στα ΑΕΙ, να εμβολιαστούν. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Mega η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι έχει ζητηθεί από τα ΑΕΙ να υποδείξουν τοποθεσίες, ώστε να σχεδιαστεί τις επόμενες εβδομάδες η δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Από την πλευρά της η Σύνοδος των Πρυτάνεων εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης διά ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021 – 2022. Μάλιστα, τόνισε ότι με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης, δήλωσε ότι είναι θετικός στην προοπτική και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το επιθυμούμε. Αλλωστε, εμείς το ζητήσαμε».

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα νέα δεδομένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επισήμανε ότι: «Το βρίσκω εξαιρετική ιδέα, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε μαθήματα διαδικτυακά. Αυτό πρέπει να τελειώνει και για την καλύτερη εκπαίδευση και για ψυχολογικούς λόγους. Αρα, είναι σημαντικό να είναι εμβολιασμένοι οι φοιτητές, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν κινητικότητα, ταξιδεύουν, παίρνουν υποτροφίες, συμμετέχουν σε προγράμματα Εράσμους, πηγαίνουν σε άλλες χώρες,. Ούτως ή άλλως, είναι ένας τρόπος για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Δεν βλέπω άλλη λύση. Το θεωρώ θετικό ως ιδέα και είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση. Εκτιμώ ότι είναι η καλύτερη λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος η θέση που διατυπώνει η Αρτεμις Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο Τμήμα Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνοντας από την πλευρά της: «Το θεωρώ θετικό για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Θα βοηθήσει σε επίπεδο Πανεπιστημίου, διότι αν δεν εμβολιαστούν όσοι μπορούν, δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε. Θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στον αναγκαστικό εμβολιασμό, αλλά να έχει την ευκολία κάποιος να εμβολιαστεί. Για την προώθηση της κίνησης του εμβολιασμού».

«Πολύ σωστό», χαρακτηρίζει από την πλευρά του μέτρο ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ παρατηρεί ότι «πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η εφαρμογή του». Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει, «είναι σωστό μέτρο για να μπορέσει να βοηθηθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαι σύμφωνος με αυτό που ακούστηκε και άκουσα και από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα εμβολιαστικά κέντρα στο Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να μπορέσουμε από τον Σεπτέμβριο να αρχίσουμε κανονικά τα μαθήματα διά ζώσης, να προχωρήσει η δημόσια εκπαίδευση και να βοηθηθεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί, την ίδια στιγμή, για το υπουργείο Παιδείας η επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των εμβολιασμών, με το ΕΚΠΑ να έχει λάβει απόφαση για ελευθέρας στα μαθήματα για εμβολιασμένους μαθητές, για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Οσο για την πρόσβαση στους χώρους των μαθημάτων, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και στις γραμματείες, του ΕΚΠΑ, θα γίνεται με χρήση μάσκας και θα επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ή σε άτομα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test ή PCR test.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου