ΤΟΠΙΚΑ

Περιορισμένη η στατικότητα του Δημ. Θεάτρου

περιορισμένη-η-στατικότητα-του-δημ-θε-501915

Μελέτη θα καταδείξει αν το κτήριο είναι ασφαλές – Το κόστος της υπολογίζεται να κυμανθεί από 100.000 έως 130.000 ευρώ

Σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη στατική επάρκεια του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου προέκυψαν από τα συμπεράσματα του ελέγχου – επιθεώρησης που διενεργήθηκε στα τέλη Ιουνίου. Μελέτη στατικής αποτίμησης και ενίσχυσης του κτηρίου θα κρίνει αν είναι ασφαλές.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Θέατρο -στο πλαίσιο του έργου «Ανακαίνιση Δημοτικού Θεάτρου»- αποκαλύφθηκαν βλάβες σε υποστυλώματα του χώρου εισόδου, όπως αποδιοργάνωση σκυροδέματος και σημαντική διάβρωση του οπλισμού, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος του φέροντα οργανισμού του κτηρίου.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου και συγκεκριμένα από 28 έως και 30 Ιουνίου και κατέδειξε μια σειρά προβλημάτων που υφίστανται στο κτήριο του θεάτρου.

Ειδικότερα το θέατρο παρουσιάζει έντονα προβλήματα γήρανσης και υπάρχουν ενδείξεις έντονης υγρασίας και υπόγειων υδάτων στο υπόγειο και το ισόγειο του κτηρίου, αλλά και σημάδια διάβρωσης σε όλα τα υποστυλώματα των ίδιων χώρων.

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι οι ρυθμοί διάβρωσης είναι ικανοί να επιφέρουν καθολική υποβάθμιση δομικής ακεραιότητας στα επόμενα 6 έως 12 χρόνια, ενώ ήδη η αντοχή διαρροής του οπλισμού έχει υποβαθμιστεί σε ορισμένα στοιχεία και η ολκιμότητα μπορεί να υποβαθμιστεί σε ορισμένα στοιχεία επίσης.

Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε πως οι συνδετήρες είναι ανοικτοί στο επίπεδο του ισογείου, η ενανθράκωση έχει ξεπεράσει την επικάλυψη σε όλο τον φέροντα οργανισμό, υπάρχουν ρηγματώσεις σε τμήμα της πλάκας οροφής του υπογείου, υπάρχει εμφανής ρηγμάτωση στο νότιο τοιχίο του υπογείου, υπάρχουν σημεία που το μπάζωμα του δαπέδου του ισογείου από την πλευρά του φουαγιέ έχει υποχωρήσει και τέλος υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής επίθεσης από χλωριόντα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα καταδεικνύουν την αναγκαιότητα σύνταξης στατικής μελέτης αποτίμησης και ενίσχυσης του δημοτικού θεάτρου Βόλου που θα περιλαμβάνει εδαφοτεχνική μελέτη, πρόσθετες δοκιμές πλέον των ήδη πραγματοποιηθέντων, γεωμετρική αποτύπωση του φέροντος οργανισμού και σύνταξη των απαραίτητων σχεδίων, έλεγχο στατικής επάρκειας με βάση τις απαιτήσεις του Κανονισμού εκπόνησης της αρχικής μελέτης του δομήματος, μελέτη συντήρησης, στατική μελέτη αποτίμησης με πρόβλεψη στο μέλλον βάση σχέσεων που θα προκύψουν από τη μελέτη συντήρησης και τέλος στατική μελέτη αναβάθμισης – ενίσχυσης.

Το ζήτημα θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου τη Δευτέρα 30 Αυγούστου που το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει τις προσφορές που έχουν καταθέσει εταιρίες για τη σύνταξη της μελέτης, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις το κόστος της θα κυμανθεί από 100.000 έως 130.000 ευρώ.

Να αναφερθεί ότι με το πέρας της μελέτης θα αποφασισθεί το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων καθώς και το κόστος αυτών, ενώ μέχρι και την έγκριση των πρόσθετων δαπανών που θα προκύψουν συνίσταται και η διακοπή των εργασιών στο έργο της ανακαίνισης του χώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου