ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμο σταυροδρόμι η επιλογή λυκείου

κρίσιμο-σταυροδρόμι-η-επιλογή-λυκείο-508233

Μπροστά στο κρίσιμο σταυροδρόμι της επιλογής λυκείου, στο οποίο θα φοιτήσουν από το νέο σχολικό έτος, βρίσκονται οι μαθητές της Γ’ τάξης γυμνασίου. Μια επιλογή που καλούνται να κάνουν σχεδόν στα… τυφλά, δεδομένου ότι φέτος ήταν η πρώτη σχολική χρονιά για τους μαθητές της Γ’ γυμνασίου, που δεν είχαν στο σχολικό πρόγραμμα το ωριαίο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το μάθημα καταργήθηκε μετά από 30 χρόνια και αντ’ αυτού ο σχολικός προσανατολισμός γίνεται στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης από φέτος ημέρας επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Μαγνησίας, ολοκληρώνουν αυτή την εβδομάδα και λίγο μετά το Πάσχα στις πιο απομακρυσμένες σχολικές μονάδες τις ενημερώσεις των μαθητών.

Χθες στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα για την ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τις δυνατότητες που έχουν τα παιδιά τους τελειώνοντας το γυμνάσιο.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας, Αγγελική Καραμπατζάκη, «πλειοψηφικά οι μαθητές επιλέγουν το γενικό λύκειο για τη συνέχιση των σπουδών τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από εκεί στην Τριτοβάθμια, όπου θα πάρουν επαγγελματική ειδίκευση. Η μειοψηφία είναι οι μαθητές που επιλέγουν το ΕΠΑΛ». Όπως σημείωσε η κ. Καραμπατζάκη, από φέτος οι μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν δυνατότητα εισαγωγής σε ποσοστό 1% στα ΑΕΙ και σε ποσοστό 15%-20% στα ΤΕΙ, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και ο θεσμός της μαθητείας.

«Οι μαθητές βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για να επιλέξουν το λύκειο που τους ταιριάζει. Πρέπει όμως εκτός από τους μαθητές να ενημερωθούν και οι γονείς σφαιρικά για τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από κάθε τύπο λυκείου», σχολίασε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.

«Η επιλογή λυκείου είναι δίλημμα. Είναι όφελος για την ίδια την οικογένεια να έχει σωστή ενημέρωση ως προς τις δυνατότητες επιλογής λυκείου. Και μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τις σωστές επιλογές μπαίνουν οι βάσεις για μια καλύτερη δομημένη κοινωνία», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Βόλου, Ηλίας Κουτσερής.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου