ΤΟΠΙΚΑ

Στο Βόλο ο υπουργός Οικονομίας στο πλαίσιο διημερίδας του Τμήματος Χωροταξίας

στο-βόλο-ο-υπουργός-οικονομίας-στο-πλα-507791

Με θέμα το Σχέδιο Δράσης για τη Στήριξη της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη θα ολοκληρωθεί, μεθαύριο, Σάββατο, 23 Μαΐου, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, η διημερίδα με θέμα: «Σχέδιο Δράσης για τη Στήριξη της Νέας Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», που συνδιοργανώνει η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Στέγη Ελληνικής Βιομηχανίας.

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στο Τμήμα Χωροταξίας ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σταμπουλής, και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας, Παντολέων Σκάγιαννης, παρουσίασαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και στελέχη ερευνητικών κέντρων, τεχνολογικών πάρκων, θερμοκοιτίδων και clusters.

Σύμφωνα με αυτό, το Σάββατο, που η διημερίδα θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με χαιρετισμούς από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο, τον πρόεδρο Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΘ& ΚΕ Απόστολο Παπαδούλη, τον Αν. Γενικό Διευθυντή ΣΕΒ Ιωάννη Κυριακού και το Γενικό Γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας Θωμά Μαλούτα.

Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη δύο Στρογγυλών Τραπεζιών, στις 10. 30 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι αντίστοιχα με θέματα, το πρώτο, «Το Οικοσύστημα της Νέας Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα – συμπεράσματα και προοπτικές» και το δεύτερο, «Πολιτικές Νέας Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας», στο οποίο μεταξύ των άλλων εισηγητών περιλαμβάνεται και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων Ερευνας και Καινοτομίας, Ευαγγελία Σοφούλη.

Οι προτάσεις για το Σχέδιο Δράσης για τη νέα καινοτόμο επιχειρηματικότητα θα έχουν ήδη παρουσιαστεί, καθώς αύριο Παρασκευή εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, ΜοΚΕ, Ερευνητικών Κέντρων, Τεχνολογικών Πάρκων, Θερμοκοιτίδων, Clusters με συντονιστή τον κ. Σταμπουλή θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη της παράλληλης δράσης «Mentoring Event», κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν επιχειρηματικά σχέδια και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, εξήγησε ο κ. Σταμπουλής, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της Οικονομίας. «Η νέα πολιτική θα πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτό και όχι σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως συνέβη την προηγούμενη περίοδο με την ενίσχυση τυροπιτάδικων, σουβλατζίδικων, κομμωτηρίων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί, καθώς η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο στρατηγικό ζήτημα για την οικονομία μας και πρέπει να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη».

Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, ο κ. Σταμπουλής είπε ότι πρέπει να αναζητηθεί ο ρόλος των ΜοΚΕ συνολικά στην Ελλάδα, αλλά και ο τρόπος που θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από τη δράση «Πρωτοβουλία, Μαζί στην Εκκίνηση», με την οποία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάλυψε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλλει η κυβερνητική πολιτική», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «είναι απαραίτητο να εξεταστεί ο ρόλος των επιχειρήσεων, παλιών και νέων, αλλά και πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να υπηρετήσει την αναπτυξιακή αποστολή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας» κατέληξε.

Η ΜοΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι Δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συστάθηκε το 2009 και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόβλημα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 του ΕΠΕΔΒΜ. Αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων δράσεων από το 2003. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη των καινοτομικών και δημιουργικών ικανοτήτων των φοιτητών του Πανεπιστημίου και η ενθάρρυνσή τους στην ανάληψη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Η ΜοΚΕ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς της επιχειρηματικής κοινότητας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Μία από τις πιο πρόσφατες και σημαντικότερες συνεργασίες είναι αυτή με τη Στέγη Ελληνικής Βιομηχανίας που υλοποιεί η Πρωτοβουλία «Μαζί στην Εκκίνηση», με στόχο να υποστηριχθούν οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι νέοι απόφοιτοι στη διαδικασία δοκιμής και επιβεβαίωσης μίας επιχειρηματικής ιδέας πριν τη λήψη απόφασης για τη δημιουργία επιχείρησης. Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας η ΜοΚΕ και η Στέγη Ελληνικής Βιομηχανίας συνδιοργανώνουν τη διημερίδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου